c S

Turčija kritična zaradi stališč vrha EU

23.03.2018 13:31 Ankara, 23. marca (STA) - Turško zunanje ministrstvo se je danes kritično odzvalo na stališča voditeljev članic Evropske unije, ki so obsodili dejanja Turčije v Sredozemskem in Egejskem morju ter izrazili popolno solidarnost z Grčijo in Ciprom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izjava, ki jo je v zvezi s tem sprejel Evropski svet, "vsebuje nekaj nedopustnih stališč do naše države," je sporočil tiskovni predstavnik turškega zunanjega ministrstva Hami Aksoy in dodal, da so voditelji članic EU podprli Grčijo in Ciper zgolj zato, ker sta člana povezave, "niso pa razmislili, ali imata prav".

Evropski svet je v izjavi, ki je bila sprejeta danes ponoči, obsodil nezakonita dejanja Turčije v Sredozemskem in Egejskem morju.

Šlo je za odziv na turško aretacijo dveh grških vojakov na območju in napoved Ankare, da bo Cipru preprečila izkoriščanje potencialnega naftnega polja v Sredozemskem morju.

Voditelji članic EU so Turčijo pozvali, naj takoj preneha s temi dejanju ter spoštuje suvereno pravico Cipra, da izkorišča naravne vire v skladu z evropskim in mednarodnim pravom.

Tiskovni predstavnik turškega zunanjega ministrstva Aksoy je ocenil, da je "EU pri ciprskem vprašanju izgubila objektivnost".

Vprašanje, ki se sedaj zastavlja, je, kako bo to stališče vplivalo na načrtovani vrh voditeljev institucij EU in turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana v ponedeljek v bolgarski Varni.