c S

Katalonska političarka ni prišla na sodišče, napovedala izgnanstvo

23.03.2018 11:30 Barcelona, 23. marca (STA) - Namestnica vodje katalonske stranke ERC, ki se zavzema za neodvisnost Katalonije, Marta Rovira, danes ni prišla na sodišče, ki jo je nameravalo zaslišati o njeni vlogi v prizadevanjih Katalonije za samostojnost. Kot je v sporočilu za javnost še napovedala Rovira, se bo podala "na pot izgnanstva".

Če se bo Rovira zatekla v tujino, bo že sedma oseba, ki bo zapustila Španijo, da bi se izognila obtožbam, povezanim z lanskoletnim propadlim referendumom o samostojnosti Katalonije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vodja ERC Oriol Junqueras je medtem še vedno v priporu.

Odstavljeni katalonski predsednik Carles Puigdemont se je po razglasitvi samostojnosti v katalonskem parlamentu pred pregonom zatekel v Bruselj.

Španske oblasti so prejšnjo katalonsko vlado po referendumu o samostojnosti Katalonije oktobra lani odstavile in v skladu s 155. členom ustave prevzele upravljanje te avtonomne španske pokrajine. Na decembrskih regionalnih volitvah so nato znova zmagali zagovorniki neodvisnosti, ki imajo tako v katalonskem parlamentu večino.

Regionalni parlament bi moral doslej že trikrat izvoliti novega predsednika, a vedno neuspešno.

Kandidat za predsednika je bil sprva znova odstavljeni katalonski predsednik Carles Puigdemont, ki se je zatekel v Belgijo, a je odstopil od ponovne kandidature, da bi odpravil politični zastoj, v katerem se je znašla katalonska politika. Kandidaturi se je nato odpovedal še priprti zagovornik neodvisnosti Jordi Sanchez.

Nato je bil kandidat Jordi Turull, nekdanji tiskovni predstavnik katalonske vlade, proti kateremu poteka preiskava zaradi sodelovanja v prizadevanjih za neodvisnost Katalonije, a je na prostosti. Njegovo izvolitev je preprečila katalonska skrajno leva stranka CUP, ki je tik pred glasovanjem sporočila, da se bo glasovanja vzdržala, tako da Turull ni mogel dobiti potrebne večine 68 glasov.

O kandidaturi Turulla, kandidata neodvisnosti Katalonije naklonjene liste Skupaj za Katalonijo (JxCAT) bivšega katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta, naj bi sicer znova glasovali v prihodnjih dneh.