c S

Vrh EU 27 sprejel prve usmeritve za prihodnje odnose z Britanijo

23.03.2018 11:04 Bruselj, 23. marca (STA) - Voditelji 27 članic EU brez britanske premierke Therese May so danes pričakovano sprejeli prve usmeritve za prihodnje odnose z Združenim kraljestvom po brexitu, je po Twitterju sporočil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Pogajanja o prihodnjih odnosih naj bi se začela aprila.

EU in Združeno kraljestvo sta se doslej dogovorila o približno 80 odstotkih ločitvenega sporazuma, ki pokriva tri prednostna ločitvena vprašanja - pravice državljanov, finančno poravnavo in mejo na irskem otoku - ter prehodno obdobje.

Eno glavnih odprtih vprašanj je meja na irskem otoku. Cilj je, da je ločitveni oziroma izstopni sporazum dorečen do oktobra in da nato steče proces ratifikacije. Britanija naj bi iz unije izstopila 29. marca 2019.

Takrat naj bi se začelo prehodno obdobje, ki naj bi trajalo 21 mesecev, torej do konca decembra 2020. V tem obdobju Britanija ne bo več sodelovala pri odločanju unije, bo pa morala spoštovati vso evropsko zakonodajo.

Vzporedno se bodo pogajali o prihodnjih odnosih, ki naj bi temeljili na prostotrgovinskem sporazumu z ničelnimi carinami in brez kvot, ter na sodelovanju v zunanji politiki, pri varnosti, v obrambi, izobraževanju, kulturi, letalstvu in raziskavah.