c S

AIK banki zelena luč varuha konkurence za prevzem Gorenjske banke

23.03.2018 11:04 Ljubljana, 23. marca (STA) - Agencija za varstvo konkurence je izdala odločbo, v kateri ne nasprotuje koncentraciji AIK banke in Gorenjske banke. Ta je skladna s pravili konkurence, so ugotovili v agenciji. Srbska AIK banka je formalno 20,99-odstotna lastnica banke, če ji bo uspelo pridobiti dovoljenja bančnih regulatorjev, je dogovorjena za prevzem banke.

Srbska banka v lasti Miodraga Kostića ima dovoljenje Banke Slovenije za do tretjinski delež v Gorenjski banki, za prevzem banke v tujini potrebuje tudi dovoljenje srbske centralne banke. Če ji bo to uspelo pridobiti, ji bo družba Sava po napovedih prodala 37,65-odstotni delež, ki ga ima skupaj z deležem na fiduciarnem računu Abanke.

To bi se moralo že zgoditi, a Kostić lastnikom Save še ni predložil vseh potrebnih dokazil. Ker je AIK sporočila, da je transakcijo pripravljena zaključiti in je zato zaprosila za podaljšanje roka, Slovenski državni holding (SDH), eden od lastnikov Save, ostalim predlaga, naj to tudi storijo. O tem bodo glasovali na skupščini Save 16. aprila, rok pa naj bi po pisanju Dela podaljšali do konca aprila.

Delnice Gorenjske banke so skupaj s Savo prodajali tudi Družba za upravljanje terjatev bank, Zavarovalnica Triglav in še nekatere druge družbe. Te naj bi po pisanju časnika pogodbo z AIK za prodajo približno 12-odstotnega deleža Gorenjske banke že podpisale, kupnino naj bi AIK banka prav tako morala poravnati do konca aprila.

Banka Slovenije je Savi prodajo Gorenjske banke naložila predlani in ji je medtem v njej odvzela glasovalne in upravljavske pravice. Kot navaja Delo, tako AIK banka sedaj ob zamrznjenih pravicah Save in okoli osmih odstotkih lastnih delnic v Gorenjski banki obvladuje okoli 38 odstotkov glasovalnih pravic.

Banka medtem čaka na novo vodstvo. Konec meseca bo prvi mož banke Andrej Andoljšek prepustil krmilo Davidu Benedeku. Nekdanji član uprave NLB, od sredine leta 2009 do konca leta 2012, mora za to pridobiti licenco Banke Slovenije. Banka je lani ustvarila 6,5 milijona evrov čistega dobička in, kot so navedli v banki, zabeležila najuspešnejše leto v zadnjem srednjeročnem obdobju.