c S

Katičeva pripravila poročilo o ukrepih usposobitev bataljonske bojne skupine

23.03.2018 07:15 Ljubljana, 22. marca (STA) - Ministrica za obrambo Andreja Katič je danes premierju Miru Cerarju posredovala poročilo o ukrepih za dodatno usposabljanje bataljonske bojne skupine 72. brigade Slovenske vojske (SV), so za STA potrdili na ministrstvu za obrambo. Cerar je poročilo zahteval po slabi oceni bojne pripravljenosti enote po merilih Nata.

Februarsko preverjanje usposobljenosti bataljonske bojne skupine po standardih Nata Creval na Počku je namreč pokazalo, da enota ni pripravljena za bojno delovanje. Razkritje ocene v javnosti je povzročilo velik odziv politike in med drugim prineslo menjavo na čelu Generalštaba SV. Oditi je moral Andrej Osterman, vodenje je prevzel Alan Geder, tudi 72. brigada je dobila novega poveljnika.

Iz poročila ministrice, ki ga je ta predstavila na vladni seji, na kateri so zamenjali načelnika, izhaja, da "je bila kadrovska popolnitev in opremljenost enote ustrezna, negativna ocena preverjanja se tako nanaša na priprave, vodenje in poveljevanje, gibanje na bojišču, vzdržljivost, premike in transport, medicinsko podporo, informatiko in komunikacije". Vzrok za tako stanje je glede na poročilo pomanjkljiva usposobljenost osebja," je tedaj dejal Cerar, ki danes po nedavnem odstopu opravlja le še tekoče posle.

Takrat je poudaril, da iz rezultatov ocenjevanja izhaja, da se ukrepi za izboljšanje stanja v SV, ki jih je že pred časom sprejela vlada, ne izvajajo s pričakovano dinamiko.

Vse to kaže tudi na težave pri delovanju SV in tu mora po Cerarjevih besedah ministrica zagotoviti, da se bodo zadeve normalizirale. "Zato sem ji naložil, da mi najpozneje v enem mesecu predstavi dodatne ukrepe, s katerimi bo bojna bataljonska skupina dosegla končne operativne zmogljivosti," je dejal in dodal, da od ministrice pričakuje tudi splošne usmeritve za učinkovito porabo sredstev v vojski in ustreznejše opremljanje vojakov.

To poročilo je ministrica predsedniku vlade, ki opravlja tekoče posle, posredovala danes, so za STA potrdili na obrambnem ministrstvu. Poročilo nosi oznako tajnosti interno, v njem pa ministrica pojasnjuje analizo stanja, potek certificiranja bataljonske bojne skupine in ukrepe za njeno dodatno usposabljanje.

V kabinetu predsednika vlade prejema poročila še niso mogli potrditi, saj se Cerar trenutno mudi na vrhu EU v Bruslju.

Kmalu bo sicer znana tudi letošnja letna ocena pripravljenosti SV. Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor letno poročilo pričakuje do konca meseca.