c S

Odstopil Trumpov odvetnik John Dowd

23.03.2018 07:43 Washington, 22. marca (STA) - Vodilni odvetnik ekipe predsednika ZDA Donalda Trumpa za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve in oviranja pravosodja John Dowd je odstopil s položaja. Razlog za njegov odstop so spori znotraj odvetniške ekipe glede strategije do preiskave posebnega tožilca Roberta Muellerja.

Dowd in kolegi so Trumpa več kot leto dni prepričevali, da bo preiskave kmalu konec, kar se ni zgodilo in se najverjetneje ne bo še najmanj do konca kongresnih volitev. Dokler imajo republikanci v kongresu popolno oblast in so na strani predsednika ZDA, bodo Muellerjeve ugotovitve minile brez posledic ne glede na to, kaj bo odkril.

Trump je Dowdu zaupal, ker je bil agresiven in odločen v javnih nastopih proti t.i. lažnim medijem, vendar pa se v zadnjem času nekaj spreminja. Odvetniški ekipi se je pridružil komentator televizije Fox News Joe diGenova, zagovornik teorije, da sta se pravosodno ministrstvo in FBI zarotila proti Trumpu in uvedla lažno preiskavo v iskanju zločinov, ki jih ni.

Dowd je doslej vodil pogajanja ekipe z Muellerjevimi preiskovalci glede morebitnega zaslišanja predsednika ZDA o njegovi vpletenosti v zadeve okrog Rusije. Predsedniku je odločno svetoval, naj se ne pusti zaslišati, sploh ne pod priseg, češ da mu bodo nastavili past, da se bo zlagal.

Trump naj bi v zadnjem času vse bolj zanemarjal Dowdove nasvete in to naj bi bil razlog za odhod. Ko je pravosodni minister Jeff Sessions pretekli petek odpustil namestnika direktorja FBI Andrewa McCaba, je Dowd tvitnil, da bi moral Sessionsov namestnik Rod Rosenstein slediti pogumnemu dejanju ministra in končati Muellerjevo preiskavo.

Dowd je najprej dejal, da je tvitnil v imenu predsednika, kmalu pa se je umaknil in dejal, da je to storil v svojem imenu.

Dowd je bil v težavah zaradi tvitanja že lani, ko je prevzel avtorstvo Trumpovega tvita, da je predsednik odpustil svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna, ker je lagal podpredsedniku ZDA in FBI. Trump je do odpustitve trdil, da je Flynn dober človek in zanikal, da bi kaj vedel o laganju.

Dowd je skušal razložiti, da je sam napisal sporni tvit, ki je sprožil vprašanja o laganju in oviranju pravosodja. Obenem je zatrdil, da tvit ni točen, ker do trenutka odpustitve Flynna ni nihče vedel nič o njegovem laganju.

Dowd je avtor teorije, da predsednika ZDA ni mogoče obtožiti oviranja pravosodja, ker je kot predsednik tudi vrhovni pravosodni uradnik ZDA. Torej, da je nad zakonom, s čimer pa se seveda ne strinja 200 let pravosodne tradicije v ZDA, ki pravi, da ni nihče nad zakonom.

Poleg diGenove je Trumpova odvetniška ekipa skušala v svoje vrste pritegniti tudi slavnega Theodorja Olsona, ki je uspešno zagovarjal Georga Busha mlajšega v sporu okrog izida volitev leta 2000 na Floridi pred vrhovnim sodiščem ZDA. Olson jih je glede na poročanje ameriških medijev gladko zavrnil.