c S

Nadzorni svet SDH ni imenoval tretjega člana uprave

23.03.2018 07:43 Ljubljana/Portorož, 22. marca (STA) - Uprava Slovenskega državnega holdinga (SDH) ostaja brez tretjega člana. Noben od kandidatov, ki so se uvrstili v ožji izbor, namreč ni pridobil zadostne podpore članov nadzornega sveta SDH, so sporočili iz holdinga.

"Nadzorni svet SDH ni imenoval nobenega od kandidatov za člana uprave, ki so se uvrstili v ožji izbor, ker niso dobili zahtevane večine glasov članov nadzornega sveta," so sporočili iz holdinga.

Na mednarodni javni razpis za člana uprave SDH, ki ga je nadzorni svet objavil decembra lani, se je sicer prijavilo 13 kandidatov. Nominacijska komisija je nato oblikovala ožji izbor, s kandidati pa je potem opravila razgovore.

Po neuradnih informacijah je komisija nadzornikom predlagala dve imeni. Kot je minuli teden objavil časnik Delo, je po njihovih informacijah eno od teh imen nekdanji prvi mož Pivovarne Laško Dušan Zorko. Ta se je z letošnjim letom poslovil z vrha zdaj združene Pivovarne Laško Union, ki je od leta 2015 v lasti nizozemskega velikana Heineken.

Minister za gospodarski razvoj Zdravko Počivalšek je ob robu prireditve ob 20-letnici priznanja RS za poslovno odličnost v Portorožu za STA povedal, da odločitev nadzornikov SDH o neimenovanju člana uprave popolnoma razume.

"Glede na okoliščine si opravljanje tekočih poslov zdaj, ko je vlada v odstopu, vsak tolmači po svoje," je ocenil minister in dodal, da je odločitev nadzornikov moč razumeti tudi tako, "da niso želeli dati popotnice novi vladi s kakršnimikoli očitki, da je pohitela z imenovanjem. V tem kontekstu se mi tudi zdi, da smo s tem razbremenili SDH pritiskov, da bi kakršnakoli drugačna vlada lahko začela kakršnekoli aktivnosti v kadrovskem smislu".

Nadzorni svet ima sicer po besedah ministra na voljo tudi "vmesne variante", a je na njih, da povedo, kako bodo dosegli, da bo delovanje SDH maksimalno operativno.

Počivalšek je sicer poudaril, da SDH potrebuje tretjega člana uprave tako zaradi cilja doseganja osemodstotnega donosa na kapital iz naslova upravljanja državnega premoženja kot zaradi uresničevanja turistične strategije Slovenije.

V upravi SDH trenutno sedita Lidia Glavina kot predsednica in Nada Drobne Popovič kot članica, tretjega člana pa nadzorniki ob lanskem imenovanju Glavine niso imenovali. Mesto tretjega člana uprave se je sicer izpraznilo, ko je oktobra 2016 iz uprave sporazumno odšla Anja Strojin Štampar.

Zakon o SDH sicer predvideva, da ima holding tričlansko upravo, a odkar upravljalec državnega premoženja deluje, sta bila kar nekaj časa v upravi le dva člana.

Nadzorniki SDH so se na seji tudi seznanil z osnutkom letnega poročila holdinga in skupine SDH za leto 2017, s spremembami in z dopolnitvami priporočil in pričakovanj SDH ter z informacijo o predlogu za nakup večinskega lastniškega deleža kapitalske naložbe Koto.