c S

Vrh EU s pozivom digitalnim titanom k varstvu osebnih podatkov

23.03.2018 07:43 Bruselj, 22. marca (STA) - Voditelji članic EU naj bi v odziv na afero v povezavi z zlorabo osebnih podatkov uporabnikov Facebooka za vplivanje na ameriške volitve v korist Donaldu Trumpu danes v Bruslju digitalne velikane pozvali k zagotovitvi popolne zaščite osebnih podatkov.

"Socialna omrežja in digitalne platforme morajo zagotoviti transparentne prakse in popolno zaščito zasebnosti državljanov in osebnih podatkov," piše v osnutku sklepov, ki jih bodo danes sprejeli voditelji. O tem bodo znova govorili tudi na vrhu 17. maja v Sofiji.

Da bo tudi to vprašanje na dnevnem redu današnjega vrha, je v sredo napovedal predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, ki je izpostavil potrebo po krepitvi odpornosti unije na grožnje, kakršna je spodkopavanje demokracije z lažnimi novicami in vmešavanjem v volitve.

"Vsakega demokratičnega politika mora skrbeti, če se kjer koli v svetu dogaja, kar se je zgodilo v povezavi z uporabo Facebooka. Vsak nedovoljen poseg v zasebnost, še bolj pa zloraba osebnih podatkov v politične namene, je popolnoma nedopusten," pa je poudaril premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle.

Cerar soglaša s Tuskom, da se je treba proti temu odločno boriti in kaznovati krivce. Izpostavil je, da se vselej zavzema za varovanje človekovih svoboščin in pravic ter za svobodne, poštene in demokratične volitve v Sloveniji in povsod drugod.

V minulih dneh so se vrstili pozivi, tudi od Evropske komisije, k preiskavi zlorabe podatkov. V Evropskem parlamentu so ustanovitelja in glavnega izvršnega direktorja Facebooka Marka Zuckerberga pozvali, naj pride v parlament pojasnit, kaj se je zgodilo.

Evropska komisarka za pravosodje Vera Jourova je med obiskom v Washingtonu v sredo opozorila, da bodo po uveljavitvi novih pravil o varstvu osebnih podatkov maja takšne kršitve zelo drage.