c S

Vrh EU obsodil dejanja Turčije v Sredozemskem in Egejskem morju

23.03.2018 07:43 Bruselj, 23. marca (STA) - Voditelji članic EU so nocoj ostro obsodili nezakonita dejanja Turčije v Sredozemskem in Egejskem morju ter izrazili popolno solidarnost z Grčijo in Ciprom. Turčijo so pozvali, naj takoj preneha s temi dejanju ter spoštuje suvereno pravico Cipra, da izkorišča naravne vire v skladu z evropskim in mednarodnim pravom.

Izrazili so tudi resno zaskrbljenost zaradi pridržanja državljanov EU v Turčiji, vključno z grškima vojakoma, ter pozvali k hitri in pozitivni rešitvi teh vprašanj in k dialogu s članicami unije.

Vprašanje, ki se sedaj zastavlja, je, kako bo to stališče vplivalo na načrtovani vrh voditeljev institucij EU in turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana v ponedeljek v bolgarski Varni.

Voditelji so danes sprejeli tudi skope sklepe o Zahodnem Balkanu, v katerih so izpostavili pomen vrha 17. maja v Sofiji in potrdili, da bodo o širitvi razpravljali junija.

Vrh v Sofiji naj bi se osredotočil na ponovno potrditev evropske perspektive za regijo, zagon konkretnih pobud za izboljšanje povezljivosti ter izboljšanje sodelovanja pri soočanju s skupnimi izzivi, kot so varnost in migracije.