c S

Juncker zatrjuje, da digitalni davek ni uperjen proti ZDA

23.03.2018 07:43 Bruselj, 22. marca (STA) - Vrh EU je danes razpravljal o obdavčevanju digitalnega gospodarstva, a konsenza pričakovano ni. Vsi si želijo nadaljevati delo s ciljem učinkovite in pravične rešitve. K izzivu se bodo vrnili junija. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pa je ob tem znova zatrdil, da digitalni davek ni uperjen proti ZDA.

Juncker je tako ponovil, kar je v sredo ob predstavitvi predloga davka za digitalne velikane, kot sta Google in Facebook, poudaril komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici.

Predlagani davek ni uperjen ne proti digitalnim velikanom Googlu, Amazonu, Facebooku in Applu, znanim pod okrajšavo Gafa, ne proti ZDA, zatrjujejo v Bruslju.

Gre za horizontalno rešitev, ki zadeva okoli 150 podjetij v Evropi, Ameriki in Aziji, od tega je približno polovica ameriških in tretjina evropskih, poudarjajo v komisiji.

Ob tem izpostavljajo ocene, da povprečna efektivna davčna stopnja digitalnega gospodarstva v EU znaša le 9,5 odstotka, kar je precej manj od povprečne davčne stopnje tradicionalnih podjetij, ki je pri 23,3 odstotka.

"Tako ne more ostati," je poudaril Juncker in s temi velikimi razlikami pri plačevanju davkov med tradicionalnimi in digitalnimi podjetji utemeljil predloge komisije.

Evropska komisija je v sredo predlagala obdavčitev digitalnih velikanov z znatnimi prihodki v EU, kot sta že omenjena Google in Facebook. Predlogi temeljijo na načelu, da je treba prihodek obdavčiti tam, kjer je ustvarjen.

EU namreč digitalnim titanom očita, da se s prijavo dobička v članicah z nizkimi davki, kot sta Luksemburg in Irska, izogibajo pravični obdavčitvi, s čimer se v uniji izgubijo milijarde evrov.

Voditelji so danes sicer "iskreno" razpravljali o obdavčevanju digitalnega gospodarstva, a konsenza ni in ga niti ni bilo pričakovati. K temu vprašanju se bodo torej vrnili junija, finančni ministri pa bodo vmes začeli obravnavati predloge komisije.

V EU glede tega vprašanja ni soglasja, ki je nujno za odločanje o davkih. Nekatere članice vztrajajo, da je nujna globalna rešitev. Druge trdijo, da bi morala unija ukrepati samostojno, ker globalne rešitve ni na vidiku.

Zato se že omenja možnost okrepljenega sodelovanja - uvedbe davka v skupini voljnih držav, pri čemer je slišati svarila pred ponovitvijo zgodbe z davkom na finančne transakcije, ki se ga skupina voljnih že leta trudi uvesti, a nič ne kaže, da je dogovor blizu.