c S

DZ potrdil novelo zakona o državnih nagradah v šolstvu

22.03.2018 15:17 Ljubljana, 22. marca (STA) - Državni zbor je danes s 64 glasovi za in nobenim proti potrdil novelo zakona o državnih nagradah na področju šolstva, ki med drugim določa, da se isti osebi lahko podeli največ ena nagrada iste vrste.

Državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Andreje Barle Lakota je na seji DZ pojasnila, da novela jasneje opredeljuje nagrade in njihove prejemnike, vsebuje terminološke uskladitve z drugimi zakoni v vzgoji in izobraževanju ter odpravlja nekatere manjše pomanjkljivosti veljavne ureditve.

Nagrade se sicer podeljujejo za najvišje dosežke, ki pomembno prispevajo k razvoju pedagoške prakse in teorije ter h kvalitetnemu izobraževanju, utrjujejo varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin v vzgoji in izobraževanju, omogočajo pozitivne vzgojne vplive šole ter spodbujajo humanizacijo odnosov v šoli.

Novela po navedbah državne sekretarke klasificira dve nagradi, in sicer za izjemne dosežke in za življenjsko delo. Obenem ne navaja več posameznih področij vzgoje in izobraževanja, na katerih morajo delovati nagrajenci, in natančneje opredeljuje še pogoje za prejemnike posamezne nagrade. Novost je, da se nagrada iste vrste lahko posamezniku ali organizaciji podeli samo enkrat.

Novost je tudi, da je s potrditvijo novele dosežena spolna uravnoteženost pri sestavi odbora za podeljevanje nagrad, s čimer se sledi ureditvi na področju podeljevanja Puhovih in Prešernovih nagrad.