c S

SDS brez podpore za reševanje stanovanjske problematike mladih

22.03.2018 16:04 Ljubljana, 22. marca (STA) - Predlog zakona o reševanju stanovanjske problematike mladih, po katerem bi prazna državna stanovanja prenesli na poseben sklad Stanovanjskega sklada RS, ta pa bi jih namenil mladim, po oceni DZ ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Zakonski predlog so že drugič v tem mandatu vložili poslanci SDS.

Problematika reševanja prvega stanovanjskega vprašanja je v Sloveniji zelo pereča, vlada pa v tem mandatu na tem področju ni storila ničesar, je v sredo ob predstavitvi predloga zakona povedal poslanec SDS Žan Mahnič. Kot je dodal, gre za dobronameren predlog, ki pa pomeni samo začetek reševanja stanovanjske problematike mladih.

Poslanci SDS so v predlog zapisali, naj se prazna državna stanovanja, ki so v neposrednem lastništvu vladnih služb in različnih ministrstev ter primerna za takojšnjo vselitev, prenese na poseben sklad pri Stanovanjskem skladu RS, ta pa jih jih na razpisu ponudil mladim družinam in mlajšim od 35 let. Če bi bilo zanimanje večje od števila razpoložljivih stanovanj, bi se pri izbiri upošteval premoženjski oz. socialni status.

Ta stanovanja bi mladi dobili po neprofitnih najemninah, po petih letih pa bi imeli možnost, da jih odkupijo, pri čemer bi se vse do takrat plačane najemnine vštele v odkupno ceno, so predlagali v SDS, ki podpore za predlog zakona s podobno vsebino - takrat bi na stanovanjski sklad prenesli tudi nezasedena stanovanja v lasti Družbe za upravljanje terjatev bank - niso dobili že jeseni 2015.

Vlada je predlogu zakona odrekla podporo, saj to problematiko po besedah državne sekretarke na infrastrukturnem ministrstvu Lidije Stebrnak ustrezno naslavlja že resolucija o nacionalnem stanovanjskem programu 2015-2025. Da bodo glasovali proti, so napovedali poslanci SMC in Levice, medtem ko so poslanci stranke DeSUS priznali, da nimajo enotnega mnenja. Poleg poslancev SDS so tako glasovanje za nadaljevanje postopka napovedali le še v NSi in poslanski skupini nepovezanih poslancev.

Matej T. Vatovec (Levica) se je strinjal, da si večina prebivalcev danes stanovanja ne more privoščiti. Vendar pa "predlog zakona o reševanju stanovanjske problematike mladih tega stanja niti približno ne rešuje", je dejal in dodal, da celo omogoča postopno privatizacijo še tistih nekaj stanovanj, ki so v lasti države.

"Predlog zakona kljub privlačnemu naslovu ne rešuje stanovanjske problematike mladih, temveč jo zaradi nedodelanosti in posledične neizvedljivosti, hkrati pa tudi konfliknostni z drugimi zakoni, kvečjemu otežuje," je opozoril tudi Igor Zorčič (SMC).

Po drugi strani je Mirjam Bon Klanjšček (NP) soglašala s predlagatelji, da tisti, ki se odločajo za nakup prve nepremičnine, takoj naletijo na težave pri zahtevah posojilodajalca. "Slovenija sodi med države, kjer mladi najdlje ostajajo pri starših, zato je naša naloga, da mladim ustvarimo dobre pogoje za stabilno prihodnost," je pozvala.