c S

Eden glavnih obtožencev v zadevi Kobra priznal krivdo

22.03.2018 10:26 Koper, 22. marca (STA) - Eden glavnih obtožencev v sojenju v zadevi Kobra Elton Shkurti je pred dnevi priznal vse obtožbe, po priznanju pa mu je senat prisodil pet let zaporne kazni. Gre za četrtega od skupno 14 obtoženih, ki je doslej priznal krivdo, a prvega, ki je priznal posle z drogo.

Takoj ob ali po začetku sojenja so namreč krivdo priznali oče Marjan in sin Gabrijel Deluk ter Urim Rexhaj. Ti so priznali, da so za združbo čez državno mejo vozili ilegalne prebežnike. Prva dva sta bila obsojena na pogojni kazni, Rexhaj pa na dve leti in pol zapora, v katero se šteje tudi čas pripora, je spomnil časnik.

Novo priznanje prihaja po več mesecih poteka glavne obravnave. Shkurti je bil tisti član kriminalne združbe, ki so ga zamaskirani specialci in kriminalisti oktobra 2016 aretirali ob izolski pasji plaži in ga pri tem poškodovali. Pred tem je v morje odvrgel pištolo in rjav zavoj. Takrat je Shkurti v avtomobilu peljal 2,6 kilograma kokaina za kupce, ki pa so bili dejansko tajni policijski agenti, so navedle Primorske novice.

Kot je dodal časnik, je med prebiranjem listin na zadnji obravnavi prišlo na dan, da je Shkurti pod drugim imenom v Italiji zagrešil 23 kaznivih dejanj, od pretepov in tatvin do preprodaje droge, leta 2015 pa je prestal vse dosojene kazni. Zatrdil je, da je v Sloveniji nameraval živeti pošteno in da si je tu ustvaril družino. Ob tem je prosil, če bi lahko čim prej začel prestajati kazen.

Državna tožilka Anja Štrovs je zanj predlagala pet let zaporne kazni. Čeprav Shkurtijeva vloga ni bila ključna, je šlo za veliko količino zasežene droge, poleg tega pa gre za povratnika, je svoj predlog utemeljila tožilka.

Shkurtijev odvetnik Renato Dukič je nasprotoval predlogu tožilke po podaljšanju pripora. Pri tem je izpostavil, da zaradi njegove navezanosti na družino obsojeni ne bi zbežal iz Slovenije, pa tudi njegova družina ne bi kar odšla. Po Dukičevem mnenju je tožilstvo tudi prezrlo nekatere olajševalne okoliščine. "V Italiji je vse kazni prestal, njegova vloga v tej zgodbi do zadnjega dne ni bila nikakršna. Kljub zasledovanju in prisluškovanju se ni pojavil nikjer," je dodal odvetnik.

Shkurtija je sodni senat obsodil na pet let zapora, v kazen pa se šteje skoraj leto in pol pripora. Poleg tega bo moral plačati stroške sojenja, do nastopa kazni pa bo ostal v priporu, še piše časnik.

Proti Shkurtiju in še enemu od obtoženih v zadevi Kobra, Valonu Hoxhaju, sicer teče še sojenje zaradi izsiljevanja izolskega gostinca. Samo sojenje v zadevi Kobra pa se nadaljuje tudi v tem tednu. Obalna kriminalna združba, znana pod imenom Kobra, naj bi se ukvarjala s preprodajo drog, trgovino z orožjem in ilegalnimi prebežniki.