c S

Ameriški policist, ki je ubil neoboroženo Avstralko, obtožen uboja

22.03.2018 07:19 Minneapolis, 22. marca (STA) - V Minneapolisu so v sredo aretirali 32-letnega policista Mohameda Noora, ki je julija lani v tem mestu s streli ubil neoboroženo 40-letno Avstralko Justine Ruszczyk Damond. Grozi mu do 35 let zapora, njegov odvetnik pa vztraja, da obtožnice sploh ne bi smelo biti.

Avstralka je julija lani poklicala policijo in prijavila spolni napad. Na klic sta se odzvala Noor in njegov partner Matt Harrity. Ko je Damondova pristopila k njunemu policijskemu vozilu, pa jo je Noor ubil.

Noor, ki se je v otroštvu priselil v ZDA iz Somalije, ne daje izjav, preko odvetnika pa je izrekel sožalje družini pokojne za nesrečo. Harrity pa je povedal, da je ravno v trenutku, ko je ženska stopila k policijskemu vozilu, zaslišal velik pok, zato je potegnil pištolo, vendar sam ni streljal na Damondovo, ki naj bi se pri vozilu pojavila zelo iznenada.

Noor pa je streljal in zadel Damondovo v trebuh. Policista šele nato preverila, koga je Noor ustrelil, in ugotovila, da je šlo za neoboroženo žensko, ki ju je poklicala na pomoč.

Smrt nedolžne je izzvala veliko ogorčenje v mestu in v Avstraliji. Policijski šef Minneapolisa je odstopil, avstralski premier Malcolm Turnbull pa je izrazil ogorčenje nad nerazložljivim dejanjem policista.

Tožilci so o obtožnici razmišljali več kot pol leta. Medtem je bil Noor na plačanem dopustu. Obtožnica pravi, da se policist ob dogodku ni soočal z nikakršno grožnjo in je povsem neupravičeno uporabil silo, ko je namerno in brezobzirno streljal.

Zaročenec pokojnice Don Damond in njen oče John Ruszczyk sta sporočila, da je obtožnica prvi korak v smeri iskanja pravice za krivično dejanje, ki zahteva odgovornost.