c S

Boko Haram izpustil več kot 100 ugrabljenih deklic

22.03.2018 07:33 Abuja, 21. marca (STA) - V Nigeriji je skrajna skupina Boko Haram izpustila 101 od 110 deklic, ki so jih ugrabili prejšnji mesec v napadu na dekliško šolo v zvezni državi Yobe, so sporočili iz nigerijske vlade. Minister za informiranje Lai Mohammed je pojasnil, da je izpustitev "brezpogojna", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Minister je dodal, da se jim je uspelo dogovoriti o izpustitvi s pomočjo "prijateljev države", ni pa navedel podrobnosti. Potem ko je sprva sporočil, da so izpustili 70 deklic, je sedaj sporočil, da so izpustili skupno 101 deklico.

Prejšnji teden je predsednik države Muhammadu Buhari sporočil, da se bodo s teroristi pogajali o izpustitvi, češ da nasilje ni rešitev.

Da so borci vrnili deklice v kraj Dapchi, kjer so jih ugrabili, je potrdil tudi oče ene od deklic Bashir Manzo. Oče je še pojasnil, da so jih prepeljali pred šolo danes zjutraj v več vozilih in jih izpustili. Po njegovih besedah so jih pred šolo odložili ugrabitelji, nato pa odpeljali naprej. Na ulicah sedaj poteka slavje.

Boko Haram je 19. februarja napadel vladni kolidž za znanost in tehniko v mestu Dapchi, ki ga obiskuje 906 deklet. Po napadu so pogrešali 110 deklet. Nigerijska vlada je ugrabitev potrdila skoraj teden dni kasneje.

Skrajneži so že leta 2014 iz šole v kraju Chibok na severu Nigerije ugrabili 276 deklet. 59 je uspelo pobegniti takoj, 107 pa je uspelo pobegniti kasneje, ali so jih našli oziroma rešili.

Predsednik Buhari je bil na čelo države izvoljen leta 2015 ravno z obljubo, da bo premagal Boko Haram, februarski napad pa je bil najhujši, odkar je predsednik.

Ime Boko Haram izraža prepoved zahodnega izobraževanja. Prizadevanja teroristične skupine, da bi vzpostavila islamistično državo na severovzhodu Nigerije, so od leta 2009 zahtevala najmanj 20.000 smrtnih žrtev, več kot 2,6 milijona ljudi je moralo zapustiti domove.