c S

Špansko vrhovno sodišče obravnava pritožbi na obsodbo kraljevega svaka

22.03.2018 07:25 Madrid, 21. marca (STA) - Špansko vrhovno sodišče je danes obravnavalo pritožbo svaka španskega kralja Inakija Urdangarina, ki je bil februarja lani zaradi finančnega kriminala obsojen na šest let in tri mesece zapora. Pritožbo na izrečeno sodbo je sicer vložilo tudi tožilstvo. Odločitev vrhovnih sodnikov naj bi bila znana v prihodnjih dneh.

Urdangarin, nekdanji profesionalni rokometaš, je bil obsojen, ker je preko svoje dobrodelne organizacije Noos, ki jo je upravljal v letih 2004-2006, poneveril dobrih šest milijonov evrov javnih sredstev. Obtožen je bil tudi prevare, pranja denarja in ponarejanja dokumentov.

Njegovo soprogo, sestro španskega kralja Felipeja, je sodišče oprostilo, a je že samo sojenje močno škodilo njenemu ugledu. Bila je namreč prva članica ožje španske kraljeve družine, ki se je morala zagovarjati pred sodniki.

Na izrečeno kazen dobrih šest let zapora sta se pritožila tako Urdangarin kot tožilstvo in pet vrhovnih sodnikov je danes na javnem zaslišanju prisluhnilo argumentom obeh strani, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Urdangarin se zaslišanja ni udeležil. Tiskovni predstavnik sodišča je za dpa pojasnil, da bi se lahko odločitev sodnikov za nekaj dni zavlekla.

Lansko sodbo bi lahko sicer ali omilili ali še zaostrili ali pa jo pustili nespremenjeno. Tožilstvo namreč izpostavlja, da je bil Urdangarin skupaj s svojim poslovnim partnerjem Diegom Torresom "motor za celo vrsto kaznivih dejanj" in zahteva strožjo, desetletno zaporno kazen. Obramba po drugi strani zahteva oprostilno sodbo, saj da se obtoženi, ko je vodil Noos, sploh ni ukvarjal s finančnimi ali davčnimi zadevami.

50-letni Urdangarin je sicer zaenkrat na prostosti in skupaj s soprogo Cristino in štirimi otroki živi v Ženevi, po odločitvi vrhovnih sodnikov, če se ti ne bodo odločili za oprostilno sodbo, pa bo moral dejansko v zapor, še pojasnjuje dpa. Vendarle pa bi imel možnost, da se obrne še na ustavno sodišče.