c S

Nadzorniki SDH danes tudi o tretjem članu uprave

22.03.2018 08:38 Ljubljana, 22. marca (STA) - Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) bo danes predvidoma obravnaval predlog nominacijske komisije za imenovanje tretjega člana uprave holdinga. V zadnjem izboru naj bi bila dva kandidata, a možno je tudi, da nadzorniki izbora ne bodo opravili ali pa da bo v upravo začasno vstopil eden od nadzornikov.

Prvi nadzornik SDH Damjan Belič je minuli teden za STA povedal, da težko reče, ali se bo nadzornikom skladno z medsebojnim dogovorom o iskanju soglasja pri kadrovskih zadevah že uspelo zediniti o imenu.

V primeru, da soglasja v tem občutljivem predvolilnem času ne bo mogoče doseči, obstaja tudi možnost, da nadzorniki imenovanja ne opravijo. Zakon o SDH sicer predvideva, da ima holding tričlansko upravo, a odkar upravljalec državnega premoženja deluje, sta bila kar nekaj časa v upravi le dva člana.đ

Tretja možnost pa je, da v upravo začasno, za največ leto dni, vstopi kateri od nadzornikov, kot je to po odhodu Marka Jazbeca v 2016 storila Lidia Glavina. To bi lahko tokrat bil kar Belič, ki je za medije ta teden potrdil, da bi bil to pripravljen storiti.

Na mednarodni javni razpis za člana uprave SDH, ki ga je nadzorni svet objavil decembra lani, se je sicer prijavilo 13 kandidatov. Nominacijska komisija je nato oblikovala ožji izbor, s kandidati pa je potem opravila razgovore.

Po neuradnih informacijah je komisija nadzornikom predlagala dve imeni. Kot je minuli teden objavil časnik Delo, je po njihovih informacijah eno od teh imen nekdanji prvi mož Pivovarne Laško Dušan Zorko. Ta se je z letošnjim letom poslovil z vrha zdaj združene Pivovarne Laško Union, ki je od leta 2015 v lasti nizozemskega velikana Heineken.

V upravi SDH trenutno sedita Glavina kot predsednica in Nada Drobne Popovič kot članica, tretjega člana pa nadzorniki ob lanskem imenovanju Glavine niso imenovali. Mesto tretjega člana uprave se je sicer izpraznilo, ko je oktobra 2016 iz uprave sporazumno odšla Anja Strojin Štampar.