c S

Vrh EU o trgovinskem sporu z ZDA

22.03.2018 08:38 Bruselj, 22. marca (STA) - Voditelji članic EU bodo danes v Bruslju razpravljali o trgovinskem sporu z ZDA zaradi načrtovanih ameriških dodatnih uvoznih carin na jeklo in aluminij. Danes naj bi bilo znano, ali bodo v Washingtonu ugodili pozivu EU k izvzetju. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je bil na predvečer vrha previdno optimističen.

Vse bo jasno danes, je napovedal Tusk in menil, da bo evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström v Washingtonu učinkovitejša, kot se je pričakovalo pred nekaj dnevi.

Dodatne carine naj bi začele veljati v petek za vse, razen za Mehiko in Kanado. V Bruslju zatrjujejo, da evropski izvoz ni varnostna grožnja za ZDA, in želijo izvzetje tudi za celotno unijo.

Tusk svari pred negativnim vplivom ameriškega protekcionizma na ves svet ter poziva k ubranitvi multilateralizma in h globalni rešitvi za problem presežnih zmogljivosti.

Načrtovane ameriške carine bi po neuradnih informacijah prizadele tudi velik delež slovenskega izvoza jekla in aluminija. Slovenija, ki jo bo na vrhu zastopal premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, se zavzema za umirjen, premišljen in dobro odmerjen odziv.

Poleg grožnje trgovinske vojne bo danes v ospredju še vprašanje, kako se bo vrh odzval na napad z živčnim strupom na nekdanjega dvojnega vohuna Sergeja Skripala in njegovo hčer v Salisburyju.

Tusk izpostavlja potrebo po okrepitvi odpornosti na hibridne grožnje, na primer spodkopavanje zaupanja v demokracijo z lažnimi novicami in vmešavanjem v volitve.

V tem kontekstu je pričakovati tudi razpravo o nedavnih razkritjih zlorab osebnih podatkov preko Facebooka za vplivanje na izid predsedniških volitev v ZDA v korist Donalda Trumpa.

Na dnevnem redu so danes še odnosi s Turčijo, Zahodni Balkan, obdavčevanje digitalnih velikanov, potrditev novega podpredsednika Evropske centralne banke in pregled napredka pri gradnji bančne unije, v petek pa bosta na vrsti brexit in prenova območja evra.