c S

Brglez in predsednik poljskega senata potrdila dobre odnose med državama

21.03.2018 16:00 Ljubljana, 21. marca (STA) - Predsednik DZ Milan Brglez je danes sprejel predsednik poljskega senata Stanislawa Karczewskega, ki se mudi na dvodnevnem uradnem obisku v Sloveniji. V pogovoru sta se strinjala, da so politični odnosi med državama zelo dobri in prijateljski, uspešno sodelujeta tudi na gospodarskem področju, so sporočili iz DZ.

Kot so navedli v sporočilu za javnost, sta Brglez in Karczewski spregovorila tudi o pomenu vladavine prava. Predsednik poljskega senata je ob tem izpostavil, da poljska vlada pripravlja reformo pravosodja, ki jo po njegovih besedah poljski državljani pričakujejo in podpirajo. Namen reforme je izboljšanje učinkovitosti, preglednosti in pravičnosti pravosodja, je pojasnil. "Neodvisnost sodnikov in sodstva je za nas pomembna in jo bomo spoštovali," je še dejal Karczewski, kot so navedli v DZ.

Brglez in Karczewski sta govorila tudi o delu državnega zbora v predvolilnem obdobju in četrtkovem slovesnem odkritju spominskega obeležja padlim poljskim vojakom na soški fronti. Kot je dejal Karczewski, ima počastitev spomina na padle vojake v prvi svetovni vojni za Poljake velik pomen, saj brez ohranjanja zgodovine ni prihodnosti, so sporočili iz DZ.

Predsednika poljskega senata sta danes sprejela tudi predsednik republike Borut Pahor in predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar.

V četrtek bo Karczewski na Sabotinu pri Novi Gorici slovesno odkril spominsko obeležje, posvečeno Poljakom v avstro-ogrski in nemški vojski, ki so se bojevali in padli na soški fronti med letoma 1915-1917.

Zvečer pa se bo v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani skupaj z gostiteljem predsednikom državnega sveta Alojzom Kovšco udeležil koncerta ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne in 450. obletnici smrti sv. Stanislava Kostke - zavetnika Poljske in Zavoda sv. Stanislava. Koncert skupaj pripravljata zavod in poljsko veleposlaništvo.