c S

Priznanje Palestine ne spada med tekoče posle

21.03.2018 15:57 Ljubljana, 21. marca (STA) - Priznanje Palestine kot neodvisne in samostojne države ne spada med tekoče posle, "nujne za nemoteno delovanje države", so za STA ocenili v službi vlade za zakonodajo. "Predlog vlade državnemu zboru, naj prizna Palestino (...) lahko počaka na vlado, ki bo po volitvah imela polna pooblastila," so sporočili.

"Vlada, ki opravlja tekoče posle, lahko opravlja le posle, ki so nujni z vidika nemotenega delovanja države in njenih podsistemov, in se mora pri tem izogibati vsem aktivnostim, ki izstopajo iz normalnega vsakdanjega dela, mora pa storiti vse potrebno, da država nemoteno deluje na vseh področjih in vse, kar je nujno potrebno, da se odvrnejo nepopravljive ali težko popravljive posledice za delovanje države," so spomnili v vladni službi za zakonodajo.

Akt priznanja druge države pa pomeni pomembno zunanjepolitično vprašanje in je odraz vodenja politike vlade in tudi celotne države na mednarodnem področju. Ni pa to "akt, ki bi bil nujen zaradi nemotenega delovanja države".

Glede na navedeno služba vlade za zakonodajo meni, "da predlog vlade državnemu zboru, naj prizna državo Palestino, ni nujen posel, ki bi ga bilo treba opraviti nemudoma, in lahko počaka na vlado, ki bo po volitvah imela polna pooblastila".

To ne bi veljalo le v primeru, če bi vlada lahko izkazala, da bi zaradi opustitve predloga za priznanje nastale nepopravljive ali težko popravljive posledice za delovanje države, kar pa bi bilo po mnenju službe vlade za zakonodajo v danem primeru po naravi stvari težko zatrjevati.

Proces priznanja Palestine tako, kot vse kaže, v tem sklicu parlamenta ne bo prišel do zaključka. Poslanska skupina stranke Levica je sicer že leta 2015 predlagala, da DZ prizna Palestino kot samostojno in neodvisno državo, vendar je proces potem zastal zaradi iskanja podpore v okviru EU. Slovenija je namreč želela priznanje izvesti še s katero drugo članico EU, vendar do tega ni prišlo.

Decembra lani se je vlada pod vodstvom Mira Cerarja odločila, da nadaljuje s procesom priznanja in da bi Slovenija morda lahko Palestino priznala tudi sama. A proces se je potem vlekel, zlasti z analiziranjem, kakšne posledice za državo in zlasti za gospodarsko sodelovanje z Izraelom in morda tudi z ZDA bi tako dejanje lahko prineslo. DZ v skladu s slovensko zakonodajo brez stališča vlade ni mogel nadaljevati postopka priznanja, vlada pa vse do odstopa premierja Cerarja tega stališča ni sprejela.