c S

Na sojenju zaradi medicinskega centra pričal cerkljanski župan

21.03.2018 15:55 Kranj, 21. marca (STA) - Na kranjskem okrožnem sodišču se je danes nadaljevalo sojenje za domnevno goljufijo pri načrtovanem medicinskem centru v Šmartnem. Po zastaranju kazenskega pregona zoper njega so danes zaslišali cerkljanskega župana Franca Čebulja. Sojenje se bliža koncu, obramba pa je po doslej izvedenem dokaznem postopku pozvala tožilstvo k umiku obtožnice.

Sodišče je januarja zaradi zastaranja ustavilo postopek zoper Čebulja, ki mu je tožilstvo očitalo nevestno delo v službi, ker naj bi leta 2011 na škodo občine podprl finančno slabo zastavljen projekt ureditve medicinskega centra ob novem domu starostnikov v Šmartnem.

Sojenje pobudnikom oziroma zastopnikom projekta Rajku Sjekloči in zdravniku Matjažu Buncu, ki jima tožilstvo očita poslovno goljufijo, ter Doroteji Sjekloča, ki je obtožena overitve lažne vsebine, pa se medtem nadaljuje in bliža koncu.

Od zadnjih štirih predvidenih prič sta danes na prostor za priče pred sodnico Andrijano Ahačič stopila le cerkljanski župan in odvetnik občine Aleksij Mužina, medtem ko nekdanji občinski svetnik Matjaž Črnič in direktorica občinske uprave Marta Jarc, ki je na bolniški, na sodišče nista prišla.

Mužina je pripravil dokumentacijo glede pogojev, pod katerimi je občina vstopila v gospodarsko družbo KNRC, ki je bila ustanovljena za izgradnjo 25-milijonskega medicinskega centra v Šmartnem. Kot je poudaril Mužina, je občina ob tem zahtevala več varovalk, med njimi je bila tudi ta, da zemljišča, ki ga je občina vložila v družbo, ni mogoče obremeniti ali prodati brez soglasja vseh družbenikov.

Povedal je, da pri sodelovanju občine v projektu in pri samem projektu ni videl ničesar spornega. Občini tudi ni nastala nobena premoženjska škoda, saj je 109.000 evrov vredno zemljišče, s katerim je vstopila v projekt, dobila nazaj, ko investitorji niso bili uspešni pri pridobitvi kredita. Kot je danes dejal župan, sedaj na tem zemljišču načrtujejo varovana stanovanja.

Ob tem je Čebulj znova izpostavil, da je projekt medicinskega centra propadel zaradi Gorenjske banke, ki kljub zagotovilom ni odobrila kredita. Kot je dejal, je banki zaupal, saj je občina z njo dolgo sodelovala, potem pa banka zadnji trenutek ni odobrila niti kredita za dom starostnikov, ki ga je nato občina na srečo lahko zgradila ob pomoči druge banke.

Glede medicinskega centra je Čebulj poudaril, da občina zaradi tega posla ni imela nikakršnih stroškov in da tudi sam ne goji nobene zamere proti družbenikom KNRC, saj so vsi s projektom dobro mislili.

Obtoženi Sjekloča je ob tem danes znova izpostavil, da mu ni jasno, česa je sploh obtožen in kaj je bilo narobe. "Ta projekt nima nobenih posledic, noben nikogar ne toži ali obtožuje razen te nesmiselne prijave banke proti meni," je dejal Sjekloča. Zagovornika obtoženih sta danes glede na do sedaj izvedene dokaze tudi apelirala na tožilstvo, naj umakne obtožnico.

Tožilstvo Sjekloči in Buncu očita, da sta leta 2011 prepričala župana in občinske svetnike, da je družba KNRC zmožna zgraditi medicinski center in ima zagotovljena sredstva. Sporna naj bi bila tudi dokapitalizacija, ki je bila opravljena s kroženjem denarja med povezanimi podjetji. Vendar kot poudarja obramba, je takšen način dokapitalizacije prepovedan šele od leta 2015.