c S

Lavrov pozval London k umirjenosti in posvaril pred nadaljnjimi ukrepi

21.03.2018 11:46 Tokio, 21. marca (STA) - Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je po srečanju z japonskim kolegom Tarom Konom v Tokiu pozval Veliko Britanijo, naj se mirno odzove na napad na bivšega dvojnega agenta Sergeja Skripala in izogne protiruskim ukrepom, saj bo Rusija odgovorila podobno. Nadaljeval je, da britanska vlada namenoma spodkopava britansko-ruske odnose.

"Če bo britanska vlada še naprej sprejemala protiruske ukrepe, bomo odgovorili nazaj po načelu vzajemnosti," je dejal Lavrov. Po njegovi oceni, se je britanska vlada namenoma odločila spodkopavati britansko-ruske odnose.

London je prepričan, da ima Rusija motiv in je sposobna izvesti napad, v katerem je bil uporabljen živčni strup novičok, razvit v nekdanji Sovjetski zvezi. Britanska vlada se je v torek na zasedanju nacionalnega varnostnega sveta odločila, da novih sankcij proti Rusiji za zdaj ne bodo uvedli. Kljub temu je premierka Theresa Mayeva na zasedanju dejala, da vlada in vodstvo varnostnih služb razmišljajo o drugih ukrepih, "ki so pripravljeni in jih lahko kadarkoli uveljavijo".

Rusko zunanje ministrstvo je medtem za danes organiziralo srečanje s tujimi veleposlaniki v Moskvi, da bi pojasnili rusko stališče glede zadeve Skripal. Na srečanju bodo "voditelji in strokovnjaki ministrstva za neširjenje kemičnega orožja in nadzor nad orožjem", je povedala tiskovna predstavnica ministrstva Marija Zaharova.

Obisk na srečanju je že odpovedal britanski veleposlanik. Namesto njega se bo srečanja najverjetneje udeležil uradnik na "delovni stopnji," je za AFP pojasnila tiskovni predstavnica britanskega veleposlaništva v Moskvi Zeenat Khanche, ki ni navedla drugih podrobnosti.

Na srečanju tudi ne bo vodje delegacije Evropske komisije v Rusiji Markusa Edererja, ker ga ni v državi. Srečanja se bo namesto njega udeležil njegov namestnik.

Skripala in njegovo hčer Julijo so našli 4. marca nezavestna na klopi v angleškem Salisburyju. Po navedbah Londona sta bila zastrupljena z živčnim strupom novičok, razvitim v nekdanji Sovjetski zvezi. Oba sta še vedno v kritičnem stanju v bolnišnici. Za njuno zastrupitev je London okrivil Moskvo in uvedel več ukrepov.

Britanski zunanji minister Boris Johnson je v torek ponovil, da je napad najverjetneje odredil ruski predsednik Vladimir Putin. Moskva obtožbe zavrača. Ruski politiki so tudi zatrjevali, da je zastrupitev del zarote Zahoda, da vzpodbudi protirusko razpoloženje pred ruskimi predsedniškimi volitvami, ki so bile v nedeljo, ali pred svetovnim nogometnih prvenstvom v Rusiji.

London je zaradi napada med drugim ukazal izgon 23 ruskih diplomatov, ki so skupaj z družinami državo zapustili v torek. Moskva pa se je odločila za podoben ukrep in prav tako izgnala 23 britanskih diplomatov, ki morajo državo zapustiti do sobote.

V Veliko Britanijo so ta teden sicer prispeli strokovnjaki Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW), ki bodo preučili vzorce živčnega strupa. Kot so sporočili pozno v torek, bodo rezultati analize znani v dveh do treh tednih.