c S

Nemec Udo Bullmann novi vodja skupine S&D v Evropskem parlamentu

21.03.2018 09:33 Bruselj, 21. marca (STA) - Skupina socialistov in demokratov (S&D) v Evropskem parlamentu je po odstopu predsednika skupine Giannija Pittelle v torek pozno zvečer za novega vodjo z veliko večino izvolila Nemca Uda Bullmanna. Ta je poudaril, da se bodo morali na evropskih volitvah maja 2019 osredotočiti na solidarnost, so sporočili iz S&D.

Nemec bo drugo največjo skupino v Evropskem parlamentu vodil do konca mandatnega obdobja in v evropske volitve. V zahvalnem govoru je izpostavil, da morajo sedaj evropsko socialdemokracijo privesti k novi moči.

"Samo kot poenoteno gibanje bomo sposobni obvladovati izzive današnjega časa. Osrednjega pomena pri tem bo boj proti naraščajoči neenakosti vseh vrst - bodisi gospodarsko-socialnih, teritorialnih ali med spoloma," je dejal Bullmann.

Med osrednjimi temami je izpostavil še pravično migrantsko politiko, pravično trgovanje in sprejetje ukrepov za varovanje okolja.

Pittella, ki je skupino vodil od leta 2014, je v začetku marca odstopil s položaja, ker je bil na parlamentarnih volitvah v Italiji izvoljen za senatorja italijanske Demokratske stranke. Že ko je napovedal kandidaturo na volitvah v Italiji, so se začela ugibanja o njegovem morebitnem nasledniku.

Med možnimi imeni je po medijih in parlamentarnih hodnikih v Bruslju zakrožilo tudi ime slovenske evropske poslanke Tanje Fajon (S&D/SD), ki je nato sporočila, da ne bo kandidirala za položaj.