c S

Avstrijcu 300.000 evrov odškodnine zaradi spolne diskriminacije

21.03.2018 09:32 Dunaj, 21. marca (STA) - Nekdanji uslužbenec avstrijskega ministrstva za promet Peter Franzmayr bo prejel več kot 300.000 evrov odškodnine, ker zaradi svojega spola leta 2011 na ministrstvu ni napredoval. Kot je ugotovilo sodišče, so z žensko, ki je napredovala, že od začetka ravnali prednostno, je v ponedeljek poročal avstrijski časnik.

Avstrijsko upravno sodišče se je strinjalo s Franzmayrjem, da je obstajal vzorec, po katerem je bila Ursula Zechner od začetka favorizirana v primerjavi z drugimi kandidati. Takratna ministrica za promet Doris Bures je z zaposlitvijo navidezno enako dobro kvalificirane ženske na mesto vodje oddelka za promet kršila zakon o enakopravnosti.

Država mora tako Franzmayrju plačati okoli 317.000 evrov odškodnine. To je znesek, ki naj bi ga v petih letih dodatno zaslužiti na novem delovnem mestu.

Ministrica je odločitev glede napredovanja branila, češ da so bili vsi kandidati zelo dobro kvalificirani, a da so se odločili za Zechnerjevo zaradi premajhne zastopanosti žensk. "Upam, da zaradi te odločitve ne bodo začeli dvomiti v princip spodbujanja napredovanja žensk," je dodala.