c S

Podpora rešitvi o prehodnem obdobju po brexitu še vprašljiva

21.03.2018 07:30 Bruselj, 20. marca (STA) - Podpora v ponedeljek doseženi rešitvi o prehodnem obdobju po brexitu je še vprašljiva, je opozoril predsednik Evropskega sveta Donald Tusk v vabilu voditeljem članic EU na zasedanje konec tedna v Bruslju. Voditelji naj bi sicer v petek sprejeli prve smernice za pogovore o odnosih z Veliko Britanijo po brexitu.

Voditelji bodo v petek brez Britanije razpravljali o strategiji za nadaljnja pogajanja, zlasti o prihodnjih odnosih, in predvidoma sprejeli prve smernice o prihodnjem odnosu z Združenim kraljestvom.

Te smernice bodo ponovno preučili junija in jih po potrebi osvežili, tako da bodo upoštevali morebitne spremembe pri britanskih stališčih, je pojasnila bolgarska zunanja ministrica Ekaterina Zaharieva, ki je danes v Bruslju vodila zasedanje ministrov EU za evropske zadeve.

Bolgarska ministrica je tudi izpostavila besede glavnega pogajalca EU o brexitu Michela Barnierja, da je dogovorjenih okoli 80 odstotkov ločitvenega sporazuma, ki pokriva tri prednostna ločitvena vprašanja in prehodno obdobje.

Ali lahko vseh 27 članic podpre dogovor o prehodnem obdobju, ki so ga pogajalci obeh strani dosegli in predstavili v ponedeljek, ostaja odprto vprašanje, je sicer danes opozoril Tusk in pojasnil, da potrebuje še nekaj ur za posvetovanja z nekaterimi državami.

S katerimi državami se še mora posvetovati, Tusk ni pojasnil. Šlo pa naj bi zlasti za skrbi Španije v povezavi z Gibraltarjem, ki bo 29. marca 2019 skupaj z Združenim kraljestvom izstopil iz unije.

Kljub tem zapletom v povezavi s ponedeljkovim dogovorom, ki je bil pogoj za nadaljnje korake, viri pri EU verjamejo, da bodo voditelji v petek prve smernice potrdili.

Barnier je danes znova opozoril, da še niso na koncu poti in da bo na koncu najtežje. Znova je opozoril tudi, da časa ni veliko.

Poleg vprašanja meje na irskem otoku ostajajo v povezavi z ločitvenim sporazumom odprta še nekatera druga vprašanja, na primer v povezavi z varstvom podatkov, geografskimi označbami in samodejnim vzajemnim priznavanjem sodb.

V povezavi s prihodnjimi odnosi pa se v petek pričakuje potrditev osnutka smernic, ki ga je v začetku meseca predstavil Tusk. Temelj prihodnjih odnosov EU in Združenega kraljestva naj bi bil torej prostotrgovinski sporazum z ničelnimi carinami in brez kvot.

Prihodnje partnerstvo pa naj bi vključevalo tudi sodelovanje na številnih drugih področjih, na primer v zunanji politiki, pri zagotavljanju varnosti, v obrambi, izobraževanju, kulturi, letalstvu in raziskavah.

Pogajanja o prihodnjih odnosih naj bi se začela aprila.