c S

Poljska vlada vztraja pri svoji pravosodni reformi

21.03.2018 07:30 Varšava, 20. marca (STA) - Poljska ne bo spreminjala svoje pravosodne reforme in zavrača kritiko Evropske komisije, je pa pripravljena oceniti učinek sprememb skupaj z Brusljem, je v odgovoru komisiji po poročanju poljske tiskovne agencije PAP danes sporočila poljska vlada.

Danes se namreč izteče rok za odziv Poljske na pomisleke EU glede njene pravosodne reforme. V Bruslju so poudarili, da bela knjiga s pojasnili, ki jo je Varšava predala pred dvema tednoma, ni odgovor na pomisleke komisije.

Varšava je danes tako Evropski komisiji v odgovor poslala nov dokument, ki po poročanju PAP na več straneh obsega 13 točk. V njej poljska vlada komisijo poziva k zadržanosti pred prenagljenimi ocenami reforme, ki jo šele uvajajo.

Kritika Evropske komisije je po njihovem mnenju neutemeljena. Zatrjujejo, da glede grožnje vladavini prava na Poljskem ni bilo poslabšanja, poleg tega ni sporna ustavnost reform. Obenem je poljska vlada pripravljena sodelovati z Brusljem pri oceni učinkov reforme in razviti rešitve, ki bi zadovoljile obe strani, je po poročanju PAP še zapisala vlada.

Pripravljenost na nadaljnji dialog z Brusljem je v izjavi izrazilo tudi poljsko zunanje ministrstvo, ki je potrdilo, da so pravočasno poslali odgovor v Bruselj. "Poljska potrjuje svojo zavezanost rešitvi spora s komisijo in izraža pripravljenost na nadaljevanje pogovorov, da bi našli za obe strani zadovoljivo rešitev," so zapisali.

Ponovili so še, da pravosodna reforma "ustreza pričakovanjem javnosti, rešitve pa se ne razlikujejo od tistih v drugih članicah EU", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Evropska komisija je v primeru Poljske decembra lani sploh prvič predlagala uporabo sedmega člena, ki je v bruseljskem žargonu zaradi možnosti skrajnega ukrepa odvzema glasovalnih pravic poznan kot "jedrska bomba".

Razlog so sporne pravosodne reforme na Poljskem, ki po oceni Bruslja pomenijo, da je sodstvo pod političnim nadzorom vladajoče večine, pri čemer se ob odsotnosti sodne neodvisnosti pojavljajo resna vprašanja o učinkoviti uporabi prava EU.

Kot je danes sporočil prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, bo EU preučila uradni poljski odgovor in se nato k vprašanju sporne pravosodne reforme v državi vrnila aprila. O razmerah na Poljskem je danes poročal ministrom EU za evropske zadeve.