c S

Aprila na sodišče prihaja primer preprodaje delnic Mladinske knjige

21.03.2018 08:59 Ljubljana, 21. marca (STA) - Sojenje upokojenemu mariborskemu nadškofu Francu Krambergerju v primeru preprodaje delnic Mladinske knjige se bo začelo 5. aprila, ko je sklican predobravnavni narok, so STA pojasnili na ljubljanskem okrožnem sodišču. Obtožen je zlorabe položaja pri preprodaji delnic, s katero naj bi škofija nezakonito pridobila 1,2 milijona evrov.

Gre za posle, ki segajo 14 let nazaj, ko je takrat škofija Maribor, sedaj nadškofija, od Krekove družbe pod svojim upravljanjem isti dan najprej kupila delnice Mladinske knjige Založba in jih nato takoj bistveno dražje prodala.

Tožilstvo je obtožnico zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic vložilo aprila lani, pravnomočna je postala poleti. Ugotovilo naj bi, da sta nadškof Kramberger in ekonom nadškofije Mirko Kraševec z vednostjo uprav družb, ki sta delnice kupili, oškodovala druge lastnike Krekove družbe, ki bi lahko zaslužili več, oziroma kupce, ki bi za delnice lahko plačali manj.

Na zatožno klop bosta sedla tudi nekdanja predsednika uprav kupcev delnic - nekdanji predsednik uprave družbe za upravljanje NFD Stanislav Valant in nekdanji prvi mož Etola Ivan Ferme. Valant je sicer v preteklosti že poudaril, da kupca delnic nikakor nista bila vpletena v domnevno sporne posle in se v ničemer nista dogovarjala s soobtoženima, ki jih sploh nista poznala.

Finančni zlom mariborske nadškofije je imel sicer velike posledice za slovensko gospodarstvo. Težave številnih do takrat dobro stoječih slovenskih podjetij in vseh večjih bank so se še dodatno poglobile.