c S

Tožilki kljub zadovoljstvu s obsodbami v zadevi Balkanski bojevnik napovedujeta pritožbo

20.03.2018 15:07 Ljubljana, 20. marca (STA) - Tožilki Blanka Žgajnar in Mateja Gončin sta zadovoljni z današnjo sodbo ljubljanskega okrožnega sodišča v zadevi Balkanski bojevnik, ki je z obsodbami v večji meri sledilo njunemu predlogu. "Pritožili se bomo na oprostilni del sodbe, najverjetneje pa tudi na odločitev glede pripora," je v izjavi medijem dejala Žgajnarjeva.

"Dočakali smo sodbo," je dejala Žgajnarjeva, ki je bila v ponovljenem sojenju bolj uspešna kot v prvem, ko so bili zaradi izločitve slovenskih in srbskih dokazov obsojeni le štirje.

Dosojene, vendar še ne pravnomočne kazni, so nižje od tožilskega predloga. "Ravno zato pravim, da se bomo skoraj gotovo pritožili tudi glede višine kazni za določene obdolžene," je dejala Žgajnarjeva. Končno odločitev o pritožbi bosta sprejeli po proučitvi pisnega izreka sodbe.

Ljubljansko okrožno sodišče je prvoobtoženega v zadevi Balkanski Bojevnik Dragana Tošića obsodilo za kaznivo dejanje neupravičenega prometa z drogami in hudodelskega združevanja in mu prisodilo 16 let in pol zapora, do pravnomočnosti sodbe pa bo v hišne priporu, čeprav je tožilstvo predlagalo, da to dočaka v priporu. "Vsaj glede tega se bomo gotovo pritožili," je še dodala Žgajnarjeva.

Okrožno sodišče je z obsodilnimi sodbami sledilo tožilskemu predlogu pri kaznivih dejanjih neupravičenega prometa z drogami, medtem ko je pri obtožbi o hudodelskem združevanju tožilkama pritrdilo pri šestih obdolžencih, devet pa jih ni obsodilo.