c S

Konvoj s pomočjo dosegel Kurde iz sirskega Afrina

20.03.2018 16:06 Damask, 20. marca (STA) - V sirski kraj Tel Rifat jugovzhodno od Afrina, kamor se je zaradi ofenzive turške vojske in njenih zaveznikov v Afrinu zateklo na tisoče družin, je danes končno prispel konvoj s humanitarno pomočjo, ki sta ga skupaj pripravila Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) in Sirski Rdeči polmesec.

V konvoju je 14 tovornjakov s 25 tonami pomoči in zalog vode, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Razdeljevanje kruha, odej in steklenic vode se je že začelo, so v izjavi sporočili iz ICRC.

Tel Rifat ostaja v rokah kurdske milice YPG, ki je do nedavnega nadzorovala tudi Afrin, dokler niso mesta v nedeljo zavzeli turški vojaki in njihovi zavezniki iz vrst Svobodne sirske vojske.

Turčija je operacijo Oljčna vejica, katere cilj je poraziti YPG v regiji Afrin, sprožila 20. januarja. Prejšnji teden je obkolila mesto Afrin, kar je sprožilo množični eksodus, saj je iz mesta v samo nekaj dneh zbežalo kakih 250.000 ljudi.

Potem ko ji je uspelo mesto v nedeljo zavzeti, so v ponedeljek že zaokrožile fotografije pripadnikov Svobodne sirske vojske, kako na tovornjake kopičijo zasebno lastnino prebivalcev Afrina. Ankara je zatrdila, da bo poročila o plenjenju temeljito preiskala in ga ne bo dovolila.