c S

Merklova in irski premier za rešitev glede Severne Irske

20.03.2018 16:05 Berlin, 20. marca (STA) - Nemška kanclerka Angela Merkel in irski premier Leo Varadkar sta danes izpostavila, da je treba zdaj - potem, ko je bil v ponedeljek dosežen načelen dogovor o prehodnem obdobju po brexitu - nujno rešiti vprašanje Severne Irske, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Včeraj smo z velikim veseljem izvedeli, da je doseženo soglasje (...) med EU in Združenim kraljestvom glede prehodnega obdobja," je spomnila Merklova, a obenem opozorila, da številne težave še čakajo na rešitev ter pri tem izpostavila vprašanje meje na irskem otoku, med Irsko in Severno Irsko, po brexitu. Kot je ocenila, gre za "zelo občutljivo in osrednje" vprašanje.

Osnutek sporazuma o izstopu Združenega kraljestva iz EU, ki so ga februarja objavili v Bruslju, izpostavlja, da se je treba na vsak način izogniti vrnitvi neprepustne meje na irskem otoku, in omenja možnost, da Severna Irska ostane del carinske unije, če ne bo mogoče najti boljše rešitve. A London to možnost zavrača, zato ga je objava besedila EU zelo razburila.

V ponedeljek so nato pogajalci EU in Londona dosegli dogovor o prehodnem obdobju po brexitu, ki bo trajalo do konca decembra 2020, torej 21 mesecev. V tem obdobju Britanija ne bo več sodelovala pri odločanju unije, bo pa ohranila vse koristi notranjega trga, carinske unije in drugih evropskih politik, zato bo tudi morala spoštovati vso evropsko zakonodajo.

Pogajalci so se med drugim dogovorili, da mora biti sporna skrajna ali rezervna rešitev, po kateri Severna Irska brez drugačnega dogovora ostane del carinske unije, del pravnega besedila ločitvenega sporazuma - čeprav je britanska premierka Theresa May še nekaj tednov nazaj izjavila, da noben britanski premier ne bi nikdar sprejel takšne ideje, saj spodkopava ustavno celovitost Združenega kraljestva.

Ponedeljkov dogovor potrebuje še potrditev voditeljev članic unije, ki se sestanejo ta konec tedna na vrhu v Bruslju. Nato bosta strani lahko začeli pogajanja o prihodnjih odnosih. Ta naj bi se začela aprila.

Varadkar je na skupni novinarski konferenci z Merklovo pozdravil ponedeljkovo odločitev Londona, da pristane na vključitev skrajne oziroma rezervne rešitve v pravno besedilo ločitvenega sporazuma, če drugače ne bo šlo. Izrazil je prepričanje, da se neprepustni meji na irskem otoku "lahko izognemo in se ji bomo izognili".

Obenem je ocenil, da bo dogovor o meji v veliki meri odvisen od dogovora o prihodnjih trgovinskih odnosih med EU in Veliko Britanijo. "Če bo to nekaj, kar bo zelo blizu carinski uniji, potem mislim, da bo že to rešilo številne težave, povezane z irsko mejo. Če pa bo nekaj bistveno manj in bistveno ohlapnejšega, jih pa ne bo," je dejal.

V vsakem primeru je po njegovem zdaj potrebno več jasnosti oziroma "bolj podrobne pisne predloge britanske vlade, in napisane na način, da jih je mogoče prevesti v pravne zaveze in so izvedljivi v okviru evropskega prava".