c S

DZ sprejel predlog zakona o nevladnih organizacijah

20.03.2018 17:00 Ljubljana, 20. marca (STA) - Državni zbor je danes z 58 glasovi za in nobenim proti sprejel predlog zakona o nevladnih organizacijah, s katerim bo okrepljeno področje nevladnega sektorja. Še prej pa so poslanci sprejeli dopolnila koalicije, ki se nanašajo na uvedbo sklada za razvoj nevladnih organizacij in sofinanciranje dveh veteranskih zamejskih organizacij.

Zakonski predlog opredeljuje merila, kdaj se določena organizacija sploh šteje za nevladno organizacijo, v pravni red pa bo vnesel enotno pravno definicijo tega pojma. Po tej definiciji je nevladna organizacija pravna oseba zasebnega prava s sedežem v Sloveniji, ki so jo ustanovile izključno domače ali tuje fizične ali pravne osebe zasebnega prava, je nepridobitna, neprofitna in neodvisna od drugih subjektov.

Ne sme biti organizirana kot politična stranka, cerkev ali druga verska skupnost, sindikat ali zbornica. Nevladna organizacija tudi ne more biti organizacija, ki jo je ustanovila politična stranka.

Poleg tega bo zakon celostno uredil pridobitev statusa nevladne organizacije v javnem interesu za vse organizacije ne glede na njihovo pravno-organizacijsko obliko.

Med pomembnimi cilji je tudi vzpostavitev enotne evidence nevladnih organizacij v javnem interesu. Po predlogu bo enotno evidenco vzpostavila in vodila organizacija, pristojna za javnopravne evidence in storitve, na podlagi podatkov ministrstev, ki lahko podelijo status.

Z dopolnilom koalicije se v zakon uvaja sklad za razvoj nevladnih organizacij, ki se polnil z nerazdeljenimi sredstvi državljanov iz 0,5 odstotka dohodnine, kar znaša nekje med štiri in pet milijonov evrov.

Z drugim dopolnilom se rešuje tudi problematika sofinanciranja dveh veteranskih zamejskih organizacij: Zveze koroških partizanov in prijateljev protifašističnega odpora v Celovcu ter Zveze vojnih invalidov narodno osvobodilne vojske iz Trsta. Obe sta namreč v Sloveniji definirani kot društvi, ki delujeta v javnem interesu, zaradi česar sta tudi upravičeni do financiranja.