c S

EU še brez odločitev o Poljski, naslednja razprava v aprilu

20.03.2018 14:52 Bruselj, 20. marca (STA) - EU še ni sprejela odločitve o Poljski zaradi njene sporne pravosodne reforme, naslednja razprava bo aprila. Danes se sicer izteče rok za odziv države na pomisleke EU. V Bruslju še čakajo na uraden odgovor in poudarjajo, da bela knjiga s pojasnili, ki jo je Varšava predala pred dvema tednoma, ni odgovor na pomisleke komisije.

Nestrpno pričakujemo poljski odgovor na pomisleke Evropske komisije. Časa je do konca tega dne. Pričakujemo, da bo Poljska odgovor posredovala v roku, je položaj povzel prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans.

Poljska je sicer 8. marca v Bruslju predala belo knjigo pojasnil o sporni pravosodni reformi, zaradi katere državi grozi skrajni ukrep, ki v primeru resnih kršitev vladavine prava predvideva odvzem glasovalnih pravic.

Bela knjiga je skoraj sto strani dolg dokument, ki pojasnjuje reformo. V osmih poglavjih poljska vlada opisuje težave pred reformo in kako ta izboljšuje kakovost pravosodja ter trdi, da je reforma v skladu z evropskimi standardi.

Ob tem poljska vlada izpostavlja velike podobnosti z rešitvami v drugih članicah unije, na primer da je postopek imenovanja pravosodnega sveta le nekoliko drugačen kot v Španiji ter da so bile za nekatere druge ukrepe navdih dobre prakse v Franciji in Veliki Britaniji.

Poljska tudi pojasnjuje, da je bila reforma potrebna zaradi nezaupanja javnosti v pravosodje, neučinkovitih in predolgih postopkov ter zaradi vpliva komunistične preteklosti na pravosodje, na primer da je veliko sodnikov iz časa totalitarne ureditve v tranziciji obdržalo položaj.

Timmermans je danes poudaril, da se članice strinjajo, da ta bela knjiga ni odgovor na priporočila komisije, saj v glavnem zgolj pojasnjuje poljska stališča.

Nemški državni sekretar za evropske zadeve Michael Roth je danes izpostavil jasno pričakovanje, da bo poljska vlada ustrezno spremenila sporno zakonodajo, tako da bo upoštevala pomisleke komisije.

EU bo preučila uradni poljski odgovor, ki se pričakuje v kratkem, in se nato k vprašanju sporne pravosodne reforme v državi vrnila aprila, je napovedal Timmermans.

Evropska komisija je v primeru Poljske decembra lani sploh prvič predlagala uporabo sedmega člena, ki je v bruseljskem žargonu zaradi možnosti skrajnega ukrepa odvzema glasovalnih pravic poznan kot "jedrska bomba".

Razlog so sporne pravosodne reforme na Poljskem, ki po oceni Bruslja pomenijo, da je sodstvo pod političnim nadzorom vladajoče večine, pri čemer se ob odsotnosti sodne neodvisnosti pojavljajo resna vprašanja o učinkoviti uporabi prava EU.

Možnost uporabe sedmega člena proti poljski vladi pod taktirko vodje vladajoče stranke Zakon in Pravičnost (PiS) Jaroslawa Kaczynskega se je omenjala dve leti, decembra pa ga je Bruselj po brezplodnih prizadevanjih za dialog res predlagal in dal Poljski tri mesece časa za odgovor.

Kmalu zatem so poljske oblasti, in sicer po menjavi na vrhu - premierko Beata Szydlo je zamenjal Morawiecki, le nadaljevale dialog z Brusljem, ki za zdaj ni prinesel otipljivih rezultatov.

V EU sicer trenutno ni zahtevanega soglasja za ukrepanje proti Poljski z odvzemom glasovalnih pravic. Varšavo že vseskozi podpira Madžarska, nasprotovanje temu ukrepu pa so nedavno izrazile tudi baltske države.

Timmermans je sicer danes znova izpostavil pomen neodvisnosti sodstva za zagotavljanje vladavine prava in na sploh za delovanje EU.