c S

Atene Skopju že posredovale predloge rešitev spora glede imena

20.03.2018 14:49 Atene/Skopje, 20. marca (STA) - Dolgoletna prizadevanja Makedonije in Grčije za rešitev spora glede imena so očitno v zaključni fazi. Atene so namreč po poročanju medijev, ki navajajo grškega zunanjega ministra Nikosa Kocjasa, Skopju že pred dnevi posredovale svoje predloge rešitve. Najbolj naj bi bili naklonjeni imenoma Republika Nova Makedonija in Republika Zgornja Makedonija.

Dokument, ki so ga Atene posredovale Skopju, po poročanju grških medijev obsega 20 strani in 55 členov, pokriva pa vse odprte teme, tudi glede nadaljnjega sodelovanja, povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Kot predlogi za prihodnje ime Makedonije služijo imena, ki jih je v začetku leta predlagal posrednik ZN v pogajanjih Matthew Nimetz - Republika Nova Makedonija, Republika Severna Makedonija, Republika Zgornja Makedonija, Republika Vardarska Makedonija in Republika Makedonija (Skopje).

Po poročanju grškega časnika To Vima Atene dajejo prednost imenoma Republika Nova Makedonija in Republika Zgornja Makedonija.

Zaradi spora, ki se vleče že vse od razpada Jugoslavije leta 1991, Grčija blokira nadaljnje približevanje Makedonije Evropski uniji in Natu, članica Združenih narodov pa je lahko postala le pod imenom Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija (FYROM).