c S

Odprte registracije za evropsko financiranje brezplačnega dostopa do spleta

20.03.2018 13:42 Bruselj, 20. marca (STA) - Evropska komisija je danes predstavila spletni portal, namenjen pobudi WiFi4EU za vzpostavitev brezplačnih javnih dostopnih točk do brezžičnega interneta. Občine iz vse Evrope se lahko tako zdaj registrirajo, prvi razpis za dodelitev sredstev za vzpostavitev dostopnih točk pa bo objavljen sredi maja. Sredstva bodo razdelili po vrstnem redu prijav.

Program WiFi4EU občinam ponuja bon v vrednosti 15.000 evrov za vzpostavitev brezžičnega interneta na javnih mestih, kot so knjižnice, muzeji, javni parki in trgi. Kot je povedal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, bo pobuda prispevala k uresničitvi vizije, da do leta 2020 vsaka evropska vas in mesto dobita brezplačen brezžični dostop do interneta v okolici glavnih središč javnega življenja, so v komisiji zapisali na svojih spletnih straneh.

Z boni bo mogoče kupiti in namestiti opremo za vzpostavitev dostopnih točk do brezžičnega interneta, stroške vzdrževanja omrežja pa bodo nato krile občine.

Po ocenah podpredsednika komisije, pristojnega za enotni digitalni trg, Andrusa Ansipa vzpostavitev portala predstavlja konkreten korak, s katerim želijo občinam pomagati zagotoviti brezplačen brezžični internet.

"Ob tem pomembnem napredku pa Evropski parlament in Evropski svet odločno pozivam, naj zaključita delo na področju zakonika o telekomunikacijah, s katerim bi zagotovili povezljivost pri visokih hitrostih na celotnem ozemlju EU. To vključuje vseevropsko usklajevanje spektra in močno spodbujanje naložb v visokozmogljiva omrežja, ki jih Evropa potrebuje," je poudaril.

Pobudo je pozdravila tudi komisarka za digitalno gospodarstvo in družbo Marija Gabriel. Lokalne skupnosti bodo lahko po njenih ocenah državljanom približale povezljivost in jim omogočile, da "v celoti izkoristijo neskončne prednosti, ki jih prinaša digitalizacija". "Gre za konkreten korak naprej k uresničevanju enotnega digitalnega trga," je dodala.

Do leta 2020 je za financiranje opreme za storitve brezplačnega javnega brezžičnega interneta na voljo skupno 120 milijonov evrov proračunskih sredstev EU za do 8000 občin v vseh državah članicah ter na Norveškem in Islandiji.