c S

Na vrhu EU naj bi najbolj odmeval trgovinski spor z ZDA

20.03.2018 13:32 Bruselj, 20. marca (STA) - Na pomladanskem dvodnevnem zasedanju voditeljev članic EU v četrtek in petek v Bruslju bo po pričakovanjih najbolj odmeval trgovinski spor z ZDA zaradi ameriškega zvišanja uvoznih carin za jeklo in aluminij. Ameriški ukrep začne veljati v petek, EU si prizadeva za izvzetje. Ali ji bo to uspelo, je nemogoče napovedati.

Voditelji, med njimi slovenski premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, bodo predvidoma zasedali v treh sestavah. V polni zasedbi naj bi obravnavali trgovinski spor, davke za digitalne velikane, napad z živčnim strupom v Salisburyju in Turčijo, brez Velike Britanije brexit, evrski vrh pa reformo območja evra. Bistvenih novic ni pričakovati, najbolj naj bi odmeval trgovinski spor.

EU si v Washingtonu prizadeva za izvzetje iz zvišanih carin za jeklo in aluminij

Te dni je v Washingtonu evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström. "Moje sporočilo bo: EU kot celota bi morala biti izključena," je poudarila pred odhodom v Washington, kjer se bo med drugim sestala z ameriškim ministrom za trgovino Wilburjem Rossom.

Odločitev o uvedbi 25-odstotnih carin za jeklo in 10-odstotnih za aluminij na podlagi redko uporabljenega ameriškega zakona, ki omogoča takšno ukrepanje predsednika v primeru spodkopavanja nacionalne varnosti, je sprožila burne odzive po svetu, tudi v EU. Zvišane carine naj bi začele veljati v petek za vse, razen za Mehiko in Kanado, ki sta iz ukrepa izvzeti.

Med čakanjem na ameriški odgovor na poziv k izvzetju EU pripravlja tri vrste povratnih ukrepov: postopek v okviru Svetovne trgovinske organizacije (WTO), izravnalne ukrepe v obliki dodatnih dajatev na nekatere ameriške proizvode, na primer viski bourbon, arašidovo maslo, brusnice in pomarančni sok, ter ukrepe za zaščito pred porastom jekla in aluminija na evropskem trgu zaradi višjih uvoznih carin ZDA.

Obdavčitev digitalnih velikanov

Voditelji naj bi razpravljali tudi o obdavčitvi digitalnih velikanov, kot sta Google in Facebook, in sicer na podlagi predloga Evropske komisije, ki se pričakuje v sredo. Komisija naj bi po medijskih napovedih predlagala triodstotni davek na promet velikih podjetij z letnim prihodkom nad 750 milijoni evrov in letnim obdavčljivim prihodkom v EU nad 50 milijoni evrov.

Davek naj bi bil le začasen ukrep, ki naj bi ga unija uresničila le, če ne bo mogoče najti globalne rešitve, ki bi zagotovila, da bodo digitalna podjetja plačevala davke tam, kjer ustvarjajo prihodek, ne tam, kjer prijavijo dobiček.

Napad z živčnim strupom v Salisburyju in odnosi z Rusijo

Prav tako se na vrhu pričakuje razprava o napadu z živčnim strupom na nekdanjega ruskega vohuna Sergeja Skripala in njegovo hčer Julijo v Salisburyju, potem ko so zunanji ministri unije v ponedeljek ta napad ostro obsodili. Poudarili so tudi, da EU izjemno resno jemlje britansko oceno, da je za napad zelo verjetno odgovorna Rusija.

Ob tem so zunanji ministri v ponedeljek Rusijo pozvali, naj takoj naslovi vprašanja, ki jih zastavljata Velika Britanija in mednarodna skupnost, ter naj Organizaciji za prepoved kemičnega orožja (OPCW) zagotovi takojšnje in celovite informacije o programu živčnega strupa novičok.

EU ob tem izraža popolno solidarnost z Veliko Britanijo in ji obljublja podporo, tudi v prizadevanjih za to, da se odgovorne za ta zločin privede pred sodišče. Vprašanje morebitnih novih sankcij proti Rusiji zaradi tega napada za zdaj ostaja brez odgovorov.

Nemška kanclerka Angela Merkel in poljski premier Mateusz Morawiecki sta se v ponedeljek v Varšavi zavzela za odločen odziv EU in izrazila pričakovanje, da bo ta "ruski napad" tema vrha konec tedna v Bruslju, je po srečanju v ponedeljek zvečer povedal poljski premier.

Turčija in Zahodni Balkan

Voditelji naj bi razpravljali tudi o Turčiji pred vrhom visokih predstavnikov institucij unije s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, ki bo v ponedeljek v bolgarski Varni. Govorili naj bi o novih treh milijardah evrov pomoči za sirske begunce v Turčiji, migracijskem sodelovanju, predpristopni pomoči državi in usodi pristopnih pogajanj s Turčijo.

Bolgarsko predsedstvo napoveduje tudi kratko razpravo o vrhu z Zahodnim Balkanom, ki bo 17. maja v Sofiji, a bistvenih novic ni pričakovati.

Potrditev smernic za pogovore o prihodnjih odnosih z Britanijo

V sestavi 27 članic, torej brez Velike Britanije, bodo ministri pregledali napredek v pogajanjih o brexitu, potem ko so pogajalci v ponedeljek dosegli preboj - dogovor o prehodnem obdobju, kar naj bi omogočilo začetek pogajanj o prihodnjih odnosih v aprilu.

Voditelji naj bi konec tedna potrdili smernice za pogajanja o prihodnjih odnosih. Cilj je doseči skupni dogovor o okviru prihodnjih odnosov, ki naj bi ga v obliki politične izjave priložili k ločitvenemu sporazumu.

Evrski vrh o napredku pri prenavljanju območja evra

Decembra lani so se voditelji odločili, da se bo EU pri načrtovani prenovi območja evra osredotočila na najmanj sporna področja in da naj bi bile prve odločitve sprejete junija, ko se pričakuje podroben načrt za reformo območja evra in nekaj konkretnih odločitev v povezavi z bančno unijo.

Nemčija in Francija naj bi po tedanjih napovedih marca predstavili skupno vizijo o reformi območja evra, vendar sta v minulih dneh sporočili, da jo bosta pripravili do junija.