c S

Evropsko sodišče razsodilo proti Turčiji zaradi pripora novinarjev

20.03.2018 13:09 Strasbourg, 20. marca (STA) - Evropsko sodišče za človekove pravice je razsodilo proti Turčiji zaradi nezakonitega pripora dveh uglednih turških novinarjev. Kot so danes sporočili s sodišča v Strasbourgu, so turške oblasti ravnale nezakonito, ker so Sahina Alpaya in Mehmeta Altana zadržale v priporu, čeprav je ustavno sodišče odredilo njuno izpustitev.

Po navedbah tiskovne predstavnice sodišča, ki jo povzema nemška tiskovna agencija dpa, je to prva uspela tožba turških novinarjev, ki so jih zaprli po spodletelem državnem udaru leta 2016. Turčija jima mora plačati po 21.500 evrov odškodnine, je odločilo sodišče v Strasbourgu.

Evropsko sodišče za človekove pravice je odločilo tudi, da je Turčija s kazenskim pregonom novinarjev kršila njuno svobodo misli ter pravici do svobode in varnosti. Kot so še zapisali, kritike vlade ne bi smeli obravnavati kot podpore terorizmu.

Novinarja so priprli pred dvema letoma po spodletelem državnem udaru in ju obtožili povezanosti s terorističnimi skupinami. Oba novinarja ter tretji Turhan Günay, ki so ga izpustiti že prej, so na ustavno sodišče vložili pritožbo, da so bile kršene njihove temeljne pravice in da so posegli v pravico svobode medijev.

Turško ustavno sodišče je januarja ukazalo njuno izpustitev, ker je ugotovilo, da so jima kršili pravice. 73-letnega Alpaya, nekdanjega sodelavca danes že ukinjenega časnika Zaman, so sicer že izpustili iz zapora in je v hišnem priporu. Altan, ki je na televiziji vodil razpravo o političnem programu, je medtem še vedno za zapahi. 7. februarja je bil 65-letnik obsojen na dosmrtno ječo.