c S

ZN kritični do Ankare zaradi kršitev pravic več sto tisoč Turkom

20.03.2018 13:01 Ženeva/Ankara, 20. marca (STA) - Zaradi dolgih izrednih razmer v Turčiji po spodletelem državnem udaru julija 2016 so bile resno kršene pravice več sto tisoč Turkom, so v danes objavljenem poročilu opozorili Združeni narodi. Med kršitvami so umori, mučenje in nezakonito pridržanje. Turčija je poročilo označila za pristransko in nesprejemljivo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Urad visokega komisarja Združenih narodov za človekove pravice v poročilu opozarja, da imajo izredne razmere, ki so jih v Turčiji uvedli po spodletelem udaru in večkrat podaljšali, dramatične posledice. Po navedbah poročila, ki zajema celotno lansko leto, je zaradi posebnih pooblastil oblasti po spodletelem državnem udaru prišlo do "stalne erozije vladavine prava in zmanjšanja človekovih pravic".

"Rutinsko podaljševanje izrednega stanja v Turčiji je vodilo v obsežne kršitve človekovih pravic več sto tisoč ljudi," piše v poročilu. ZN ob tem poudarjajo, da je, kot kaže, uporaba izrednih pooblastil namenjena utišanju kakršne koli kritike ali upora proti vladi.

Visoki komisar ZN za človekove pravice je ugotovitve Zeid Raad al Husein v poročilu označil za skrb zbujajoče in nezaslišane. "Številke so pretresljive: V 18 mesecih izrednih razmer je bilo aretiranih skoraj 160.000 ljudi," je zapisal v sporočilu za javnost. Omenil je še odpustitev 152.000 zaposlenih v javni upravi, aretacije novinarjev, ukinitev medijev in blokiranje spletnih strani.

Poročilo navaja, da je bilo po spodletelem udaru aretiranih okoli 300 novinarjev, ki da so v svojih člankih upravičevali terorizem. Lani so v Turčiji tudi blokirali več satelitskih programov ter kakih 100.000 spletnih strani, med njimi tudi prokurdske.

ZN so tudi zabeležili mučenje ljudi v priporu, med drugim pretepanje, grožnje s spolnimi napadi ali spolne napade, elektrošoke in nadzorovano utapljanje.

Med najbolj skrb zbujajočimi ugotovitvami poročila pa je po besedah visokega komisarja za človekove pravice, da so turške oblasti pridržale okoli sto nosečnic ali žensk, ki so pred kratkim rodile, večinoma zaradi "družabništva" s soprogi, osumljenimi sodelovanja s teroristi. "Nekatere so priprli skupaj z otroki, druge so od njih na silo ločili. To je preprosto nezaslišano, skrajno kruto in vsekakor nima nič opraviti z zagotavljanjem večje varnosti v državi," je poudaril.

Poročilo poziva Turčijo, naj "ustrezno konča izredne razmere ter ponovno vzpostavi normalno delovanje institucij ter vladavino prava".

Ankara je do poročila kritična. "Poročilo, ki vsebuje popačene, pristranske in napačne informacije, je za Turčijo nesprejemljivo," je v prvem odzivu poudarilo turško zunanje ministrstvo. Ocenilo je še, da so v poročilu neutemeljeni očitki ter da ne upošteva hudih in številnih terorističnih groženj, s katerimi se sooča Turčija.

Visokega komisarja za človekove pravice, Jordanca, pa je ministrstvo v Ankari obtožilo predsodkov do Turčije. Očita mu tudi, da je pod njegovim vodstvom urad ZN začel sodelovati s teroristi.