c S

Ruski znanstvenik potrdil, da je delal pri programu za razvoj novičoka

20.03.2018 11:36 Moskva, 20. marca (STA) - Ruski znanstvenik Leonid Rink je za ruske medije potrdil, da je v začetku 90. let minulega stoletja sodeloval pri uradnem programu za izdelavo živčnega strupa novičok, za katerega Velika Britanija trdi, da je bil uporabljen v napadu na bivšega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko Julijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rink je tudi ocenil, da bi bila oba že mrtva, če bi bila v napad nanju vpletena Rusija. Moskva je doslej zanikala, da bi razvijala novičok kot tudi da bi bila vpletena v napad na Skripala.

"Še vedno sta živa. To lahko pomeni bodisi da sploh ni šlo za novičok, ali je bil slabo načrtovan in lahkomiselno izpeljan," je še dejal Rink, ki je 27 let delal v državnem laboratoriju v zaprtem mestu Šihan. "Velika skupina znanstvenikov v Šihanu in Moskvi je delala na novičoku," je dodal. Razvoj novičoka je bil temelj Rinkovega doktorata.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov je minuli teden zanikal, da bi Moskva kdaj imela program za razvoj kemičnega orožja. "Z vso gotovostjo zatrjujem, da Sovjetska zveza in Rusija nista imeli programa za razvoj strupa novičok," je izjavil Rjabkov. Na ruskem zunanjem ministrstvu so za AFP danes potrdili, da njihovo stališče ostaja nespremenjeno.

Velika Britanija in njene zaveznice trdijo, da za napadom na Skripala v angleškem Salisburyju stoji Rusija, kar Moskva odločno zanika. Ruski politiki so tudi zatrjevali, da je zastrupitev del zarote Zahoda, da vzpodbudi protirusko razpoloženje pred ruskimi predsedniškimi volitvami, ki so bile konec tedna, ali pred svetovnim nogometnih prvenstvom.