c S

Veber pripravljen sprejeti kandidaturo za mandatarja

20.03.2018 10:46 Ljubljana, 20. marca (STA) - Nepovezani poslanec Janko Veber je danes sporočil, da je pripravljen sprejeti kandidaturo za mandatarja, če bo le uspel zbrati 10 poslanskih podpisov. Kot je dejal, pogovori z morebitnimi sopodpisniki potekajo, bistveni razlog za takšno potezo pa je po njegovih besedah ta, da želi v vmesnem obdobju "preprečiti razprodajo Slovenije".

"Predsednik vlade je danes vrnil mandat in ker ima v Sloveniji oblast ljudstvo, kot izvoljeni predstavnik ljudstva izjavljam, da sprejemam to ponudbo. Obljubljam, da bom opravljal to vlogo bistveno bolje kot on," je potem, ko se je DZ seznanil z odstopom Mira Cerarja s položaja predsednika vlade, povedal Veber.

Ravno za danes popoldne in za sredo je sicer predsednik republike Borut Pahor na posvet povabil vodje poslanskih skupin, s katerimi bo spregovoril o morebitnem predlogu za novega mandatarja in datumu volitev.

Veber je pojasnil, da na pogovore ni bil vabljen. Kot je dodal, pa ni nobene potrebe, da bi Slovenija ostala v položaju, kakršen je nastal v tem trenutku. "Bistveno bolje bi bilo odpeljati ta mandat do konca, ker se je tako ali tako bližal rok rednih volitev," je povedal.

Na parlamentarne volitve se bo Veber sicer podal s stranko Sloga, ki bo ustanovljena 7. aprila. Kot je poudaril, želijo prevzeti vodenje države na način, da bo ljudstvo vedelo, da ima oblast in da brez soglasja ljudstva ni mogoče razprodajati ali uničevati skupne lastnine.