c S

Zasedanje finančnih ministrov G20 v znamenju zavračanja protekcionizma

20.03.2018 09:16 Buenos Aires, 20. marca (STA) - Finančni ministri in guvernerji centralnih bank gospodarsko najpomembnejših držav sveta iz skupine G20 bodo danes v argentinski prestolnici sklenili dvodnevno zasedanje predvidoma s skupno izjavo. Usklajevanje te otežuje spor med ZDA in preostalim svetom glede zaščite ameriške industrije.

Ministri in guvernerji so imeli na dnevnem redu med drugim obravnavo o razmerah v globalnem gospodarstvu, kapitalskih tokovih, kriptovalutah in ukrepih proti izogibanju davkom na dohodek podjetij. A v ospredju je bila razprava o ZDA. V petek začenjajo veljati nove carine na uvoz jekla in aluminija v ZDA, ki jih je 8. marca uvedel Donald Trump z izgovorom zaščite nacionalne varnosti.

Trump je iz ukrepa izvzel Kanado in Mehiko, vsi ostali pa so v Buenos Airesu izkoristili priložnost za pritisk na ameriškega finančnega ministra Stevena Mnuchina, naj izvzamejo še njih. Francoski finančni minister Bruno Le Maire je Mnuchinu naravnost povedal, da morajo ZDA izvzeti celotno EU, ker bodo carine škodovale zaveznikom ZDA.

Evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Pierre Moscovici je v ponedeljek povedal, da zapiranje za lastne meje in protekcionizem ogrožata globalno gospodarsko rast. Dejal je, da so v ponedeljek v Argentini vljudno razpravljali o ameriških naklepih za uvedbo carin. Nemški finančni minister Olaf Scholz pa je za časnik Bild izrazil resno zaskrbljenost nad tveganji za svobodno trgovino, ki je temelj blaginje.

Američani vztrajajo pri svoji politiki. Na zunaj tako podpirajo svobodno trgovino, dokler se ne odločijo, da kakšen njen del ni v njihovem interesu. Mnuchin je kolegom pojasnjeval o recipročni svobodni trgovini, ker menda trenutno ves svet izkorišča Ameriko. ZDA bi naj podrejale lastne interese za delovanje sistema svetovne proste trgovine.

Skupna izjava bo torej problem. Prvi osnutek govori o tem, da je mednarodna trgovina z investicijami pomemben motor rasti, kar je dovolj ohlapno, da Mnuchin ne bo delal težav. Izjava naj bi tudi potrdila izjavo z zadnjega vrha G20 v Hamburgu, kjer je bil tudi Trump. Takrat je skupaj s kolegi potrdil, da se bodo borili proti protekcionizmu in proti nepoštenim trgovinskim praksam, vendar pa hamburška izjava tudi priznava vlogo legitimnih instrumentov za trgovinsko obrambo. Potem pa si vsak po svoje razlaga, kaj to pomeni.

Trump načrtuje v kratkem tudi višje carine na ves uvoz iz Kitajske, kar bo pomenilo povračilne ukrepe. Analitiki banke Morgan Stanley so izračunali, da bo to v obeh državah v letu dni oklestilo gospodarsko rast za odstotno točko.