c S

Javna predstavitev mnenj o prenovljeni obrambni zakonodaji 10. aprila

20.03.2018 09:14 Ljubljana, 20. marca (STA) - Javna predstavitev mnenj o predlogu zakona o obrambi bo 10. aprila ob 12. uri, je danes sklenil odbor za obrambo. Državni sekretar na ministrstvu za obrambo je v današnji krajši razpravi izrazil obžalovanje, da nova obrambna zakonodaja v tem mandatu ne bo sprejeta, upa pa, da bo predstavitev mnenj pri prenovi zakonodaje pomagala prihodnji vladi.

Na javno predstavitev mnenj bodo med drugim vabljeni predsednik republike Borut Pahor, ministrica za obrambo Andreja Katič, načelnik Generalštaba Slovenske vojske Alan Geder, predsednik DS Alojz Kovšca, poslanke in poslanci, več strokovnjakov s področja obramboslovja in ustavnega prava ter predstavniki uprave za zaščito in reševanje in veteranskih organizacij.

Državni sekretar na obrambnem ministrstvu Miloš Bizjak je na današnji seji poudaril, da je bilo ministrstvo sicer deležno načelne podpore odbora za obrambo pri sprejemanju nove zakonodaje. Ko so predlagali konkretne rešitve, pa je ta podpora ostala le še na deklarativni ravni, je pojasnil.

Kot ocenjuje Bizjak, bi lahko javna predstavitev mnenj prinesla dobre dodatne predloge, zato je dobrodošla. Glede na predvolilno obdobje pa malo dvomi o tem, da bi lahko prinesla kaj bistvenega.

Datum in uro javne predstavitve mnenj so člani odbora danes potrdili brez glasu proti.

Cilji predloga zakona o obrambi so uskladitev z razvojnimi in političnimi dokumenti s področja obrambe, posodobitev sistema organizacije Slovenske vojske in področja civilne obrambe, jasnejša določitev nalog obveščevalno-varnostne službe in ureditev civilnega vojaškega sodelovanja. Eden najpomembnejših ciljev pa je povečanje zanimanja za poklic vojaka.

Predlog zakona o službi v Slovenski vojski, ki naj bi ga DZ potrjeval hkrati z zakonom o obrambi, pa ureja posamezna delovnopravna vprašanja. Ohranja se sedanja ureditev sklepanja pogodb za nedoločen in za določen čas. Obenem pa se skuša izboljšati socialni položaj pripadnikov ter jim zagotoviti ustrezno socialno varnost po koncu kariere v Slovenski vojski in prehod v zaposlitev v civilnem okolju.