c S

Primer jeseniške deklice danes pred višjim sodiščem

20.03.2018 07:46 Ljubljana, 20. marca (STA) - Na Višjem sodišču v Ljubljani bo danes obravnava pritožbe Sande Alibabić in Mirzana Jakupija, ki sta bila na prvi stopnji spoznana za kriva več kaznivih dejanj surovega ravnanja in povzročitve telesnih poškodb, ki so vodile do smrti dveletne deklice. Oba sta do konca sojenja vztrajala, da nista kriva. Ob izreku kazni so jima podaljšali pripor.

Okrožno sodišče v Kranju je 28. septembra lani Alibabićevo in Jakupija spoznalo za kriva vrste kaznivih dejanj, ki so julija 2016 vodila v smrt dveletne hčerke obdolženke. Sodnica jima je za vsa očitana kazniva dejanja izrekla enotno zaporno kazen - Alibabićevi 23 let, Jakupiju pa 21 let zapora, ter jima zaradi ponovitvene nevarnosti podaljšala tudi pripor.

Sodnica je tedaj v celoti sledila navedbam tožilke Tine Lesar, ki je obtoženima očitala storitev kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja, pet kaznivih dejanj povzročitve lahke telesne poškodbe in tri kazniva dejanja hude telesne poškodbe ter posebno hude telesne poškodbe, ki je imela za posledico smrt.

Kot so pokazale ugotovitve strokovnjakov, je deklica umrla zaradi kroničnega in akutnega hematoma možganov, ki ga je povzročil udarec v glavo. Na deklici so odkrili tudi sledi številnih drugih poškodb, med katerimi so zlom ključnice in reber, podplutbe po zadnjici in na zadnji strani nog, ožganina na roki ter več vbodov z iglo po dlaneh, rokah, trebuhu in prsnem košu. Policisti so v preiskavi ugotovili, da so poškodbe nastale v obdobju, ko sta za otroka skrbela mama in njen novi partner.