c S

Vrhovno sodišče ZDA v primeru volilnega zemljevida Pensilvanije zavrnilo republikansko pritožbo

20.03.2018 07:04 Washington, 20. marca (STA) - Vrhovno sodišče ZDA je v ponedeljek zavrnilo odločanje o pritožbi republikancev iz Pensilvanije na nov zemljevid političnih okrožij, ki so ga narisali nepristranski strokovnjaki po naročilu vrhovnega sodišča države Pensilvanije. Praktična posledica bo veliko več zmag demokratov na novembrskih volitvah v zvezni kongres.

Začelo se je s tožbo Lige volivk Pensilvanije proti zemljevidu političnih okrožij, ki ga je ustvarila republikanska večina v državnem kongresu. Zemljevid je bil prirejen tako, da se čim več demokratskih volivcev nagnete v čim manjše število kongresnih okrožij, republikancem pa pripadejo številčnejša redko poseljena podeželska območja.

Pensilvanija je v zveznem predstavniškem domu glede na število prebivalcev upravičena do 18 sedežev. V državi je več registriranih demokratov kot republikancev, Pensilvanija pa je zadnja leta vedno tesna država glede izida predsedniških volitev. V Washingtonu ima enega demokratskega in enega republikanskega senatorja.

Republikanci pa so volilna okrožja zarisali tako, da je v zveznem predstavniškem domu trenutno 12 republikancev in pet demokratov, en sedež pa je prazen. Pred tednom dni je demokrat Conor Lamb v izrazito republikanskem okrožju, ki ga novembra ne bo več, zmagal in to republikancem za november ne obeta nič dobrega.

Demokrati morajo za prevzem večine v predstavniškem domu odvzeti republikancem 23 sedežev. Če se je ameriška vlada zdela kaotična v letu dni popolne oblasti republikancev v Washingtonu, se bo ob morebitni zmagi demokratov pravi cirkus šele začel. Preiskavam predsednika Donalda Trumpa ne bo videti konca, pa če bodo demokrati sploh upali sprožiti postopek odstavitve ali ne.

Meje političnih okrožij so se v ZDA risale po zadnjem štetju prebivalstva leta 2010 in za to so pristojni državni kongresi. Leta 2010 so skoraj povsod vladali republikanci, ki so si meje okrožij zarisali tako, da si zagotovijo več sedežev v zveznem predstavniškem domu. Demokrati bi seveda počeli isto.

Odločitev vrhovnega sodišča Pensilvanije zato pomeni presedan in molk vrhovnega sodišča ZDA s konservativno večino je presenetljiv. Trump je glasno pozival republikance iz Pensilvanije, naj se pritožijo do Washingtona, kjer jim je obetal zmago na vrhovnem sodišču. To bo sicer junija odločilo v primerih podobnih zapletov v Wisconsinu in Marylandu.

Po mnenju političnih analitikov, ki niso strankarsko obremenjeni, je odločitev v Pensilvaniji ne le v prid demokratom, ampak tudi v prid volivcem, ki bodo v prihodnje veliko bolj pravično in uravnoteženo zastopani v Washingtonu kot doslej, ko sta si glavni stranki sami določali volivce, namesto da bi volivci izbirali svoje predstavnike.