c S

Avstrijski parlament na izredni seji zaradi preiskav pri obveščevalcih

20.03.2018 07:30 Dunaj, 19. marca (STA) - Avstrijski parlament je na današnji izredni seji razpravljal o aferi, ki v zadnjih tednih pretresa avstrijsko politiko. Gre za preiskave v avstrijskem uradu za zaščito ustave in boj proti terorizmu (BVT) ter zasebnih stanovanjih visokih sodelavcev BVT, pa tudi odstavitev dosedanjega vodje urada Petra Gridlinga.

Več sodelavcev BVT je namreč osumljenih, da niso izbrisali občutljivih podatkov, ki bi jih po zakonu morali. Gridling je doslej vse očitke na račun BVT zanikal in tudi napovedal pravne ukrepe proti svoji odstavitvi. Avstrijski notranji minister Herbert Kickl iz vrst svobodnjakov je ukrepe proti BVT doslej opravičeval z domnevnimi delovnopravnimi kršitvami, ki škodijo ugledu urada. Minister je vse očitke zanikal tudi danes v parlamentu.

Avstrijska opozicija v Kicklovem ravnanju vidi poskus svobodnjakov, da bi si znotraj BVT pridobili večji vpliv, kar Kickl prav tako zavrača.

Stranka Lista Pilz je danes v parlamentu predlagala tudi glasovanje o nezaupnici ministru, kar so vladajoči ljudska stranka in svobodnjaki pričakovano zavrnili, so pa odstop Kickla na drugi strani podprli opozicijski socialdemokrati in stranka Neos, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Avstrijski tednik Falter je ob tem poročal, da naj bi BVT med drugim nadzorovala konvencijo avstrijskih skrajnih desničarjev in založnikov, ki se je je v preteklosti udeležil Kickl. Prav tako naj bi spremljali ksenofobno spletno stran, ki jo je formalno upravljala oseba, ki je sedaj član Kicklovega kabineta.

Kickl je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa opozicijo obtožil, da je postal njihova tarča zaradi svojih prizadevanj, da bi iz države izgnali gospodarske migrante. "Ne bo vam uspelo, da bi me utišali," je dejal.

BVT so v Avstriji ustanovili leta 2002 in je ena od treh obveščevalnih služb v državi. Med drugim analizira grožnje državi s strani skrajnih gibanj, kot sta islamizem in skrajna desnica.