c S

Aktivnosti na projektu 3. razvojne osi se nadaljujejo

20.03.2018 07:29 Ljubljana/Ravne na Koroškem, 19. marca (STA) - Na ministrstvu za infrastrukturo so danes na sestanku članom koordinacijskega odbora za spremljanje izgradnje severnega kraka 3. razvojne osi zagotovili, da odstop premiera Mira Cerarja ne bo vplival na potek aktivnosti pri projektu, prav tako se aktivnosti nadaljujejo ne glede na vloženo pobudo na ustavnem sodišču, so STA potrdili na ministrstvu.

Po podatkih s spletne strani Ustavnega sodišča RS je bila zahteva za oceno ustavnosti in zakonitosti uredbe o državnem prostorskem načrtu za državno cesto od Šentruperta do Velenja vložena že januarja letos. Javnost je sicer o napovedi občin Braslovče, Polzela in Šmartno ob Paki, da bodo na ustavno sodišče vložile takšno zahtevo, izvedela v začetku marca.

Ustavno sodišče ministrstvi za infrastrukturo in za okolje še ni pozvalo k sodelovanju v postopku, ministrstvo za infrastrukturo in Dars pa ne glede na vloženo pobudo nadaljujeta z aktivnostmi za pričetek gradnje severnega kraka 3. razvojne osi, so članom koordinacijskega odbora povedali na današnjem sestanku v Ljubljani, je po sestanku sporočil koordinator Mladinske iniciative za 3. razvojno os Aljaž Verhovnik.

Člani odbora so se seznanili tudi z informacijo, da je Dars za izdelavo projektne dokumentacije prejel po eno ponudbo za vsak odsek severnega dela tretje razvojne osi. Trenutno poteka preverjanje ponudb, podpis pogodb za projektiranje pa bi lahko bil konec aprila letos. Prvi odkupi nepremičnin na trasi naj bi se začeli maja letos.

Trenutno potekajo tudi aktivnosti glede odsekov severno od Slovenj Gradca, in sicer je v pripravi študija variant, preliminarni rezultati pa bodo znani konec aprila, še navaja Verhovnik.

V zvezi z dogajanjem okoli projekta 3. razvojne osi se je na današnji novinarski konferenci, namenjeni sicer aktualnemu dogajanju v občini, odzval župan Mestne občine Slovenj Gradec Andrej Čas. Zanikal je navedbe, ki so se pojavile v javnosti, da naj bi v preteklosti nasprotoval projektu tretje razvojne osi.

Poudaril je še, da v Slovenj Gradcu podpirajo tudi izgradnjo hitre ceste severno od Slovenj Gradca in da njegovi sestanki na ministrstvu za infrastrukturo niso bili povezani s kakšnimi nasprotovanji projektu 3. razvojne osi, kot mu očitajo nekateri, ampak z dogovori o tem, kako bodo v okviru trase hitre ceste rešili vprašanje obvoznic okoli mesta.