c S

Zaradi odprtja nove lekarne Lekarne Ljubljana v Grosupljem ovadba proti ministrici

20.03.2018 07:28 Ljubljana, 19. marca (STA) - Lekarna Ljubljana bo v torek odprla prostore v novi lekarni pri Zdravstvenem domu v Grosupljem, hkrati pa bodo zaprli vrata lekarne Sončni dvori v tem mestu. Zaradi tega je Lekarna Kosobrin v Grosupljem podala kazensko ovadbo proti ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc. Na ministrstvu so prepričani, da delajo v skladu z zakonodajo.

Na ministrstvu za zdravje so za STA potrdili, da so podali soglasje k ustanovitvi lekarne pri Zdravstvenemu domu Grosuplje in odločbo o verifikaciji lekarne. S tem bo Lekarna Ljubljana lahko začela poslovanje v novi lekarni, bo pa zaprla grosupeljsko lekarno Sončni dvori.

Slednjo bo morala zapreti, ker mora biti v skladu z zakonom o lekarniški dejavnosti na eno lekarno vsaj 6000 prebivalcev. Glede na število prebivalcev v Grosupljem so to tri lekarne. Lekarna Ljubljana pa si očitno od nove lokacije več obeta. Po besedah direktorja Lekarne Ljubljana Marjana Sedeja so v novo lekarno vložili okoli 1,2 milijona evrov. Pa tudi na občini menijo, da je takšna selitev dobra, ker "si želimo boljše oskrbe, pa tudi občani bodo veseli, če bodo neposredno blizu zdravstvenega doma lahko šli v lekarno po zdravila", je za STA dejal direktor grosupeljske občinske uprave Dušan Hočevar.

Zakon o lekarniški dejavnosti, ki je bil sprejet pred dvema letoma, sicer nalaga, da mora biti najmanjša razdalja med obstoječo in novo lekarno ali podružnico lekarne, merjena po javni cesti, v urbanih področjih najmanj 400 metrov. Na ministrstvu so navedli, da razdalja med obstoječo lekarno in novo lekarno znaša 402,03 metra, kot dokazilo o izpolnjevanju tega pogoja pa je Lekarna Ljubljana priložila izmero - strokovno mnenje geodetskega izvedenca Matjaža Mlinarja iz februarja lani. Izpolnjevanje ostalih zakonskih pogojev za ustanovitev nove lekarne pa že prej ni bilo sporno, so pojasnili na ministrstvu.

Eden izmed pogojev za ustanovitev lekarne je v skladu z zakonom ta, da lahko javno lekarno na svojem območju ustanovi občina ali več sosednjih občin skupaj po predhodnem mnenju pristojne zbornice in s soglasjem ministrstva. Ta določba jim je v preteklosti onemogočala denimo ustanovitev lekarne v Postojni.

A kot je pojasnil Sedej, ima Lekarna Ljubljana v Grosupljem že več desetletij svojo lekarno. Tako naj bi bila grosupeljska občina v preteklosti med ustanoviteljicami te lekarne.

Poleg dveh lekarn Lekarne Ljubljana v Grosupljem pa je v tem mestu še Lekarna Kosobrin, ki jo ima koncesionarka Petra Žagar, ki pa ni zadovoljna z otvoritvijo nove lekarne ob zdravstvenem domu. Tako je na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani v nedeljo podala kazensko ovadbo proti Kolar Celarčevi, bremeni jo več kaznivih dejanj. Po njenem mnenju je ministrica izdala najmanj tri nezakonite upravne akte in s tem povzročila bistvene kršitve upravnega postopka. S soglasjem za ustanovitev je po njihovem mnenju zlorabila uradni položaj s posledico pridobitve velike protipravne premoženjske koristi za Lekarne Ljubljana, je med drugim zapisala Žagarjeva v sporočilu medijem.

Na ministrstvu so navedli, da so besedilo kazenske ovadbe prejeli. "Po tistem, ko se bomo seznanili z vsebino, se bomo nanjo tudi odzvali. Prepričani pa smo, da se vsi postopki, ki potekajo v okviru ministrstva, vodijo pregledno in v skladu z veljavno zakonodajo," so zatrdili za STA.