c S

Švedska po trditvah glede zastrupitve Skripala na pogovor poklicala ruskega veleposlanika

19.03.2018 17:09 Stockholm, 19. marca (STA) - Švedska je na danes na pogovor poklicala ruskega veleposlanika, potem ko je Moskva dejala, da bi lahko živčni strup, s katerim so v Veliki Britaniji zastrupili nekdanjega ruskega vohuna Sergeja Skripala in njegovo hčer, proizvedli tudi na Švedskem. Švedska ruske navedbe zanika, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovni predstavnik švedskega zunanjega ministrstva Per Enerud je potrdil poročanja medijev, da so na pogovor povabili ruskega veleposlanika in da bo srečanje potekalo v torek.

Iz Moskve so konec tedna sporočili, da so strup novičok, uporabljen v napadu, najverjetneje proizvedli v Veliki Britaniji, na Slovaškem, Češkem ali Švedskem.

"Najverjetnejši vir tega kemičnega napada so države, ki so od konca 90. let prejšnjega stoletja - in še vedno - izvajale intenzivne raziskave snovi iz programa novičok," je v soboto dejala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova. "Te države so Velika Britanija, Slovaška, Češka, Švedska. Ta vprašanja bi morali postaviti tudi ZDA," je dejala.

Švedska zunanja ministrica Margot Wallström je obtožbe nemudoma zanikala, češ da so nesprejemljive in neutemeljene ter da bi morala Rusija raje odgovarjati na vprašanja Velike Britanije. Ruske domneve sta ob Londonu zanikali tudi že Češka in Slovaška.

V Veliko Britanijo so medtem danes prispeli strokovnjaki Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW), ki bodo vzeli vzorce živčnega strupa, uporabljenega v napadu. Preučili jih bodo visoko priznani mednarodni laboratoriji, ki jih je izbral OPCW. Rezultate analize je pričakovati čez približno dva tedna, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Skripala in njegovo hčer Julijo so našli 4. marca nezavestna na klopi v britanskem Salisburyju. Po navedbah Londona sta bila zastrupljena z živčnim strupom novičok, razvitim v nekdanji Sovjetski zvezi. Oba sta še vedno v kritičnem stanju v bolnišnici.

Za njuno zastrupitev je London okrivil Moskvo in uvedel več ukrepov, med drugim je izgnal 23 ruskih diplomatov. Britanski zunanji minister Boris Johnson je v petek dejal, da je napad najverjetneje odredil ruski predsednik Vladimir Putin, kar je Moskva odločno zavrnila.

Rusija je v soboto v odgovor napovedala izgon 23 britanskih diplomatov in ustavitev dejavnosti Britanskega sveta po državi.