c S

Evropska komisarka v torek in sredo v ZDA o trgovinskem sporu

19.03.2018 16:57 Bruselj, 19. marca (STA) - Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström se bo v torek in sredo z ameriškimi partnerji v Washingtonu pogovarjala o izvzetju EU iz ameriškega ukrepa zvišanja uvoznih carin za jeklo in aluminij, so za STA potrdili viri pri komisiji. Komisarka se bo med drugim sestala z ameriškim ministrom za trgovino Wilburjem Rossom.

Za srečanje se je komisarka z ameriškim ministrom dogovorila v telefonskem pogovoru minuli četrtek, vendar do danes ni bilo znano, kdaj se bosta sestala.

EU si še vedno prizadeva za izvzetje iz ameriškega ukrepa zvišanja uvoznih carin in želi jasnost glede izvajanja napovedanih ukrepov.

"Moje sporočilo bo: EU bi morala biti izključena kot celota," je poudarila komisarka danes v Bruslju pred odhodom v Washington. EU je po njenih besedah v stalnem stiku z ZDA, ki odločitve za zdaj še niso sprejele.

EU si želi sodelovati z ZDA in drugimi partnerji na svetu ter skupaj nasloviti izvorni problem - presežke pri proizvodnji jekla, je še poudarila Malmströmova.

Odločitev o uvedbi 25-odstotnih carin za jeklo in 10-odstotnih za aluminij na podlagi redko uporabljenega ameriškega zakona, ki omogoča takšno ukrepanje predsednika v primeru spodkopavanja nacionalne varnosti, je sprožila burne odzive po svetu, tudi v EU.

Zvišane carine naj bi začele veljati v petek za vse, razen za Mehiko in Kanado, ki sta iz ukrepa izvzeti.

Medtem ko čaka na jasnost, EU pripravlja tri vrste povratnih ukrepov: postopek v okviru Svetovne trgovinske organizacije (WTO), izravnalne ukrepe v obliki dodatnih dajatev na nekatere ameriške proizvode ter ukrepe za zaščito pred porastom jekla in aluminija na evropskem trgu zaradi višjih uvoznih carin ZDA.

Minuli petek je komisija pripravila seznam ameriških proizvodov, za katere bi lahko v 90 dneh po uveljavitvi ameriškega ukrepa zvišanja carin za jeklo in aluminij uvedla 25-odstotne uvozne carine.

Seznam, na katerem so med drugim viski bourbon, arašidovo maslo, brusnice, tobak, oblačila, motorji in pomarančni sok, je trenutno v postopku posvetovanja z zainteresiranimi stranmi.

Ti ukrepi naj bi bili po bruseljskih izračunih vredni 2,8 milijarde evrov, kar je primerljivo izgubam zaradi ameriških carin za jeklo in aluminij.

Prav tako se Evropska komisija posvetuje o ločenem seznamu ameriških proizvodov, v povezavi s katerimi bi ukrepala, če ji ne bi uspelo s pritožbo pri WTO.

Vrednost vseh izravnalnih ukrepov so v Bruslju ocenili na 6,4 milijarde evrov. Zainteresirane strani imajo deset dni časa za pripombe. EU je seznama objavila minuli petek, tako da bo posvetovanje trajalo do ponedeljka.

Trgovinski spor bo po pričakovanjih v ospredju pozornosti tudi na vrhu EU konec tedna v Bruslju.