c S

Velika Britanija zavrnila ustanovitelje nemškega skrajno desnega gibanja Pegida

19.03.2018 14:12 London, 19. marca (STA) - Velika Britanija ustanovitelju nemškega skrajno desnega in protiislamskega gibanja Pegida, Lutzu Bachmannu ni dovolila vstopa v državo, ker njegova prisotnost na Otoku po navedbah britanskega ministrstva za notranje zadeve "ne koristi javnemu dobru", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Obmejni organi imajo pravico, da posamezniku zavrnejo vstop, če njegova ali njena prisotnost v Združenem kraljestvu ne koristi javnemu dobru," je na vprašanje glede primera Bachmann danes pojasnil neimenovani tiskovni predstavnik britanskega notranjega ministrstva.

45-Bachmann bi moral v nedeljo spregovoriti na skrajnodesničarskem zborovanju v londonskem Hyde Parku v imenu Avstrijca Martina Sellnerja, vodilnega predstavnika protimigracijske skupine Generation Identity, ki so mu vstop v Veliko Britanijo zavrnili minuli teden. Britanski organi so Bachmanna pridržali v soboto zvečer na londonskem letališču Stansted, potem ko so mu zavrnili vstop v državo. V nedeljo so ga izgnali iz države.

Sellnerjev govor je nato v govorniškem kotičku v Hyde Parku prebral britanski skrajni desničar Tommy Robinson, nekdanji voditelj Angleške obrambne lige in soustanovitelj Pegide UK.