c S

Bruselj bi se v imenu članic pogajal o globalnem paktu za okolje

19.03.2018 14:11 Bruselj, 19. marca (STA) - Evropska komisija je danes zaprosila države članice EU, da ji podelijo mandat za pogajanja o globalnem paktu za okolje v imenu EU, so sporočili iz Bruslja. Pakt bi v enem mednarodno sprejetem besedilu združeval temeljna načela mednarodnega okoljskega prava, kot sta pravica do zdravega okolja in dolžnost skrbi za okolje.

Komisija želi doseči, da bi vse članice unije ukrepale skupaj, s čimer bi zagotovili spoštovanje evropskih okoljskih politik in predpisov.

Iniciativo za globalni pakt je sicer septembra lani ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku podal francoski predsednik Emmanuel Macron. Pakt naj bi v enem mednarodnem dokumentu združil temeljna načela mednarodnega okoljskega prava.

"Ko gre za okolje, smo vsi v istem čolnu," je poudaril evropski komisar za okolje Karmenu Vella. "Prihajajoča pogajanja ZN o globalnem paktu za okolje so priložnost za konsolidacijo ključnih okoljskih načel v enem mednarodnem tekstu. Današnje dejanje bo omogočilo kolektivno vodilno vlogo Evrope v tem procesu," je dodal.

Okoljska politika EU je med najbolj naprednimi in celovitimi in podpira trajnostni razvoj po svetu, poudarjajo v komisiji. EU je prevzela vlogo v številnih procesih in pogajanjih ZN, kot sta agenda za trajnostni razvoj do leta 2030 in pariški podnebni sporazum, so dodali.